nieuws

Spaanse bouwer FCC neemt Oostenrijkse Apine over

bouwbreed Premium

madrid – De Spaanse bouwer FCC neemt voor bijna een half miljard euro het Oostenrijkse concern Alpine Mayreder Bau over. De Spanjaarden zien Alpine als een goede springplank naar Midden- en Oost-Europa. Eerder slokte FCC de bedrijven Asa (Oostenrijk) en SmVak uit Tsjechië op.

FCC neemt 74,76 procent van de aandelen Alpine over van de familie Pappas. Nogmaals een pakket van 5,94 procent komt van de Erste Bank.

FCC en Alpine zijn al jaren goede bekenden. In Servië trekken beide bouwers samen op bij de bouw van tolwegen.

Alpine is na Bauholding Strabag het tweede bouwbedrijf van Oostenrijk. Vorig jaar boekte de onderneming op een omzet van ruim 2 miljard een winst van 115 miljoen euro. Het concern werkt momenteel aan de nieuwe tunnel onder de Gotthard en de uitbreiding van het metronet in Singapore. Een ander hoogstandje op naam van Alpine is de Allianz Arena in München, thuishaven van voetbalclub Bayern München.

Kort geleden haalden de Oostenrijkers samen met Hochtief het publiek-private samenwerkingscontract binnen voor de tolweg A5 tussen Wenen en de Tsjechische grens. Het project vergt een investering van 970 miljoen euro. Alpine heeft werk in portefeuille ter waarde van 2,8 miljard euro.

De omzet van FCC schommelde jaren achtereen rond de 6 miljard euro. Vorig jaar zette de onderneming de jacht in naar de verdubbeling van dat bedrag.

Reageer op dit artikel