nieuws

Skagerak wil nieuwe megacentrale bouwen

bouwbreed Premium

oslo – De Noorse elektriciteitsmaatschappij Skagerak Energi heeft een vergunning aangevraagd voor de bouw van een aardgasgestookte centrale bij Porsgrunn in de buurt van Oslo. Het bedrijf mikt op een centrale met een effect van 1000 megawatt ofwel een productie van 7 miljard tot 8 miljard kilowattuur per jaar. Daarmee kan worden voorzien in het […]

oslo – De Noorse elektriciteitsmaatschappij Skagerak Energi heeft een vergunning aangevraagd voor de bouw van een aardgasgestookte centrale bij Porsgrunn in de buurt van Oslo. Het bedrijf mikt op een centrale met een effect van 1000 megawatt ofwel een productie van 7 miljard tot 8 miljard kilowattuur per jaar. Daarmee kan worden voorzien in het verbruik van ongeveer 400.000 huishoudens. De huidige totale jaarlijkse stroomproductie – voor veruit het grootste deel uit waterkracht – in Noorwegen ligt rond de 120 miljard kilowattuur.

Volgens Skagerak Energi komt de productiecapaciteit van de te bouwen gascentrale overeen met het volume dat Noorwegen momenteel tekort komt en derhalve moet importeren. Los van de investeringen in emissiebeperkende maatregelen denkt het bedrijf het project de komende circa 4 jaar te kunnen ontwikkelen voor tussen 4 en 6 miljard kroon (500 à 750 miljoen euro).

Reageer op dit artikel