nieuws

Schlüter maakt voor balkon drainagemat

bouwbreed

den haag – Folie uit polyethyleen met speciaal gevormde noppen waarop een filtervlies is gelijmd. Zo construeert Schlüter Systems zijn Dita Drain; een drainagemat voor balkons en terrassen die met tegels worden afgewerkt. De mat wordt in dunbedmortel verlegd.

De noppen vormen een nauwsluitend raster van 4 millimeter hoge kegelstompen en 2 millimeter hoge omgekeerde piramidestompen. De kegelstompen weerstaan drukbelastingen tot ruim 50 ton per vierkante meter.

Op de bovenkant van de kegelstompen is een water- en dampdoorlatend capillair passief filtervlies gelijmd. De omgekeerde piramidestompen zijn naar achter toe opengewerkt; deze kamers vullen zich bij het plaatsen van de mat in de tegellijm met mortel. Op die manier kan de mat zich goed aan de ondergrond hechten.

De kegelstompen vormen een geventileerde drainageruimte onder de bekleding. Daarin verdampt het overtollige water uit de dunbedmortel en versnelt zo de droging. Het filtervlies voorkomt dat water terugstroomt naar de bekledingslaag.

Een ander nieuw product, de afdichtingslijm Kerdi-Coll, is bedoeld voor samengestelde afdichtingen zoals die voor de Ditra-Drain. Kerdi-Coll wordt op locatie gemengd uit cementpoeder en een acrylaatdispersie. Het mengsel kan bij een omgevingstemperatuur van 20 graden Celsius ruim een uur worden verwerkt. In de open lucht is het na twee uur uitgehard. Met de lijm kunnen tegels en platen in vochtige omgeving worden verlegd. De fabrikant noemt de lijm een garantie voor het welslagen van de applicatie; de verwerker hoeft niet zelf op zoek naar de meest geschikte lijm.

Voor het beschermen van onder meer buitenhoeken van wandbetegelingen, traptreden en plintafdekkingen is er de Quadec; een roestvast stalen rechthoekig profiel. De fabrikant levert de bescherming met onbewerkt of geborsteld oppervlak. Het profiel geschikt voor tegels van 6, 8, 10 en 12,5 millimeter dik. De lengte is 2,50 meter.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels