nieuws

Pyramide van Austerlitz toch weer glad uitgevoerd

bouwbreed

austerlitz – De Pyramide van Austerlitz wordt toch weer glad. Dat lijkt de meest logische oplossing te zijn om reparatie van het tweehonderd jaar oude monument te betalen. De piramide werd een paar jaar geleden gerestaureerd en teruggebracht in de oorspronkelijke, getrapte staat. Maar de constructie bleek te slap: kort na de bouw zakte de […]

austerlitz – De Pyramide van Austerlitz wordt toch weer glad. Dat lijkt de meest logische oplossing te zijn om reparatie van het tweehonderd jaar oude monument te betalen.

De piramide werd een paar jaar geleden gerestaureerd en teruggebracht in de oorspronkelijke, getrapte staat. Maar de constructie bleek te slap: kort na de bouw zakte de bedekking van graszoden van de heuvel af. De stichting Pyramide van Austerlitz gaf Oranjewoud daarna de opdracht om grondmechanisch onderzoek te verrichten naar de constructie van de heuvel en oplossingen te zoeken om de piramide te herstellen.

In januari bleek na sonderingen dat de heuvel uit zeer slechte grond, puin en leem bestond, waarschijnlijk ontstaan door diverse ophogingen en herstelwerkzaamheden in het verleden. Al sinds de bouw in 1804 wordt het monument geplaagd door verzakkingen. Eind negentiende eeuw werd de piramide daarom glad gemaakt.

Oranjewoud gaat nu kijken naar goedkopere oplossingen voor het herstel, want er is te weinig geld voor een nieuwe restauratie. Nu is al duidelijk dat het herstellen van het trapprofiel met een beton- staal of kunstdoekconstructie te duur is. Volgens de stichting betekent de beslissing om de piramide niet in oorspronkelijke staat te herstellen niet dat daardoor de cultuurhistorische waarde wordt aangetast.

Reageer op dit artikel