nieuws

Producenten tonen beste stemming sinds 1985

bouwbreed

voorburg – Het bedrijfsleven verkeert in opperbeste stemming. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het humeur van de ondernemers sinds 1985 niet meer zo goed geweest.

In de conjunctuurmeting van het CBS scoren de producenten in juli een 9,2. Op alle fronten zijn de ondernemers optimistischer dan in tijden. Meer vertrouwen bestaat in de productie voor de komende drie maanden en de voorraden nemen toe. Als klap op de vuurpijl worden bovendien de orderposities positiever beoordeeld.

In het kielzog van de producenten signaleren ook de zakelijke dienstverleners steeds betere marktkansen. Reclamemakers, uitzendorganisaties en ingenieursbureaus boekten in het tweede kwartaal meer orders en omzet. Wel blijkt in deelsegmenten het werven van medewerkers steeds moeilijker te worden.

In de timmerindustrie steeg in juli het orderniveau tot 5,7 procent boven het niveau in peiljaar 2000. In mei stonden de signalen nog op inkrimping. Deze zomer echter neemt per saldo 8 procent van de bedrijven weer personeel aan. Uit het binnenland stromen de orders weer gemakkelijker toe. Aanzienlijk weerbarstiger is de buitenlandse markt. Liefst 55 procent van de timmerbedrijven meldt afnemende opdrachten uit andere landen. Bij 9 procent van de ondernemers nemen de voorraden toe. Ondanks de vollere opslagplaatsen rekent 13 procent van de bedrijven hogere prijzen te kunnen vangen.

De fabrikanten van baksteen koesteren orderposities die een kwart hoger zijn dan in het jaar 2000. Drie op de vijf bedrijven hebben de productiviteit opgevoerd. De helft van de fabrikanten verwacht komende drie maanden de ovens minder hoog op te stoken. De orderontvangst is na de drukte in juni gestabiliseerd. Liefst driekwart van de bedrijven rekent op hogere prijzen. Bij 9 procent daalt het aantal medewerkers.

Het herstel van de betonsector zet door. Vorig jaar had de branche nog een achterstand van 10 procent op de situatie in 2000. In juli waren de producenten uit de hoek van beton, cement en gips 7,5 procent beter af dan het peiljaar. Van de ondernemers meldt 38 procent toenemende orders uit het binnenland. Een kwart van de bedrijven profiteert tevens van de aantrekkende markten in het buitenland.

In de betonsector nemen per saldo bij 13 procent van de ondernemers de voorraden af. Gelijke tred houdt de daling van het aantal personeelsleden. Van de fabrikanten zegt 20 procent hogere rekeningen te kunnen schrijven.

Dankzij de aantrekkende woningbouw moeten de producenten van verwarmingssystemen vol aan de bak. De orderpositie ligt 69,6 procent boven het niveau in 2000. De helft van de bedrijven spant zich in om extra medewerkers te werven. Eén op de vijf ondernemers verwacht de prijzen wat te kunnen opkrikken.

Reageer op dit artikel