nieuws

Plan duizend huizen op Oostereiland

bouwbreed

hoorn – Op en rond het Oostereiland in het Hoornse havengebied wil woningstichting Intermaris Hoeksteen 1000 woningen bouwen.

Voor het voormalige monumentale gevangeniscomplex op het eiland is voorzien in kunst- en cultuuractiviteiten.

Het plan van Intermaris Hoeksteen is een van de ideeën voor de ontwikkeling van het eiland, dat zeer bepalend is voor het historisch havenbeeld. Op het Oostereiland is nu nog de bebouwing uit de zeventiende eeuw prominent aanwezig, met onder meer magazijnen van de Admiraliteit. In de plannen van de woningstichting zouden de woningen deels moeten komen op het eiland en deels op een te verbreden landtong tegenover het eiland. Verder zou een deel water tussen de landtong en het eiland moeten worden gedempt.

Domeinen, eigenaar van het eiland en de monumentale leegstaande gevangenisgebouwen, heeft zelf ook een plan gemaakt. Met 140 woningen is dit plan veel bescheidener. Inmiddels zijn zeventien ontwikkelaars bezig plannen uit te werken. Eind dit jaar moet duidelijk zijn in welke richting Oostereiland zich kan ontwikkelen.

Reageer op dit artikel