nieuws

Philips komt met fluorescentielamp utiliteit

bouwbreed

eindhoven – Philips introduceert de fluorescentielamp Master TL5 Very High Output (VHO) met bijbehorende voorschakelaar. Architecten, bouwers en facility managers kunnen daar volgens de fabrikant meer licht mee genereren tegen lagere installatiekosten.

In de berekening van de producent levert de Master met minder armaturen dezelfde hoeveelheid licht als TL-D- of hogedruk-gasontladingssystemen.

De Master genereert tot 9300 lumen wit licht dat tot 20 procent van de sterkte kan worden gedimd. De fluorescentielamp levert een constante lichtopbrengst bij een temperatuur van 15 tot 65 graden Celsius. Dit betekent een betere lichtopbrengst met compacte armaturen.

De TL5 VHO-lamp werkt op een elektronische voorschakelaar. Dat vermindert de energierekening en de milieuschade; de lamp veroorzaakt ook minder bedrijfskosten dan TL-D/T8-lampen die op elektromagnetische voorschakelaar werken. De nieuwe lamp gaat ongeveer 24.000 uur mee. De diameter van de lamp is 40 procent kleiner dan van conventionele TL-D/T8-lampen. Daardoor past de Master in een compact (pendel)armatuur met capaciteit voor naar beneden gericht algemeen licht en naar boven gerichte decoratieve effecten.

Philips brengt met de PrimaVision Xtreme een nieuwe elektronische voorschakelaar voor buitenverlichting op de markt. De fabrikant construeerde die voor het openbare verlichtingssysteem CosmoPolis.

De voorschakelaars gaan volgens de fabrikant zo�n 60.000 uur mee en komen met vijf jaar garantie. Fluctuaties in de netspanning hebben geen effect op de lichtopbrengst. Een piekspanningsbeveiliging beschermt de lampen en een spanningsvariatie/bliksembeveiliging beschermt de voorschakelaar. Philips monteert er ook een volledige kortsluitbeveiliging in. Een volledig gesloten behuizing beschermt de componenten tegen stof, vocht en trillingen.

Philips levert het toestel vanaf september in vermogens van 60 en 140 watt. Later komen daar vermogens bij van 45 en 90 watt. Volgend jaar introduceert de producent een Xtreme voorschakelaar met een instelbaar lichtniveau.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels