nieuws

OM onderzoekt met inspectie dodelijk ongeval

bouwbreed

utrecht – Het Openbaar Ministerie (OM) en de Arbeidsinspectie werken samen bij het onderzoek naar het noodlottige ongeval afgelopen vrijdag, waarbij een man op een werkterrein in De Meern uit een 40 meter hoge kraan is gevallen.

Volgens woordvoerder T. van Dijk van de Arbeidsinspectie zijn er aanwijzingen om eventueel een strafrechtelijk onderzoek uit te voeren. Volgens woordvoerder M. Hallebeek van het OM is het onderzoek “te technisch om zelfstandig uit te voeren”, waardoor samenwerking met de Arbeidsinspectie noodzakelijk is.

Hangende het onderzoek willen beide partijen geen uitspraken doen over de toedracht van het ongeval. Voorlopig richt het onderzoek zich op drie aspecten: de collega die beneden aan de kraan met een knop de lift heeft bediend, de man die bovenin de kraan in een lift stapt die er niet is en de beveiliging van de kraan. Volgens het OM gaat het om een nieuwe kraan.

Het slachtoffer (60) uit Vianen is vermoedelijk 40 meter naar beneden gevallen en was vrijwel op slag dood. “Hij stapte vanuit de cabine in het niets”, schetst Hallebeek van het OM. “De lift in de kraan kon zowel bovenin als beneden met een knop worden bediend. De collega die beneden stond, had de lift naar beneden laten komen toen de man boven in de cabine was. Het onderzoek zal tevens moeten uitwijzen of er ook fysieke omstandigheden te verwijten zijn, zoals een beroerte.”

Reageer op dit artikel