nieuws

NVM ziet mensen weer voor plezier verhuizen

bouwbreed

nieuwegein – De plezierverhuizers zijn terug op de markt. Dat zegt vice-voorzitter Wim van Kampen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

“Huizen komen vrij na begrafenissen. Mensen verhuizen vanwege een scheiding of omdat ze ander werk hebben gekregen. Na jaren van afwezigheid zien we nu ook weer de plezierverhuizers. De mensen wonen op zich goed maar willen graag iets beters en gaan op zoek”.

In het tweede kwartaal verkochten de NVM-makelaars 7 procent meer woningen dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Ten opzichte van de maanden januari tot april veranderden zelfs 10 procent meer woningen van eigenaar. Gemiddeld gingen de 39.457 panden van de hand voor 236.000 euro, 1,7 procent meer dan begin 2005 het geval was. De opleving van de woningmarkt vloeit volgens Van Kampen voort uit een combinatie van het herstellende consumentenvertrouwen en de jaarlijkse voorjaarskriebels. De starters komen toenemend in de knel. Het probleem heeft volgens de vice-voorzitter van de NVM scherpere kanten dan strikt noodzakelijk. De nieuwkomers zijn thuis luxe gewend en willen op de weg naar zelfstandigheid dikwijls geen stap terug doen.

“Als kind kreeg ik mijn wasbeurt in de teil. Tegenwoordig adviseer ik twee maar liever drie afzonderlijke plaatsen om je te wassen. In steden als Den Haag is voor starters best wat te krijgen. De aangeboden kwaliteit wordt echter niet als aantrekkelijk ervaren”.

De makelaarsorganisatie becijfert dat alleenverdieners met een inkomen beneden de 2000 euro per maand slechts in 12 van de 76 NVM-regio�s voldoende hypotheek kunnen krijgen om een eenvoudig appartement te bemachtigen. Wie zoekt in de Randstad, Brabant maar ook Gelderland of Overijssel is volstrekt kansloos. Pas boven een inkomen van 3000 euro bestaat vrijwel overal in het land keuze genoeg.

Jeugdige koper

De NVM vermoedt dat morrelen aan de overdrachtsbelasting ten behoeve van jeugdige kopers de weg kan openen naar een eigen woning. De organisatie verwacht begin volgend jaar te komen met de uitkomsten van een onderzoek waarin de 6 procent overdrachtsbelasting ter discussie wordt gesteld. Gekeken wordt naar een variant waarbij personen tot en met 25 jaar in de prijsklasse tot 125.000 euro geheel of grotendeels worden vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. De economische dynamiek die de impuls teweeg brengt zou volgens Van Kampen wel eens groot genoeg kunnen zijn om de maatregel – gemeten over een periode van vijf jaar – kostenneutraal in te voeren.

Een andere stimulans ziet de NVM in de mogelijkheid de overdrachtsbelasting af te schaffen voor werknemers die vanwege hun baan verhuizen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels