nieuws

NMa beboet elf betonproducenten

bouwbreed Premium

den haag – Mededingingsautoriteit NMa heeft twaalf fabrikanten van prefab betonproducten beboet voor overtreding van het kartelverbod. De bedrijven moeten in totaal 5 miljoen euro betalen.

Dat heeft de kartelwaakhond gisteren bekendgemaakt.

Negen producenten van heipalen hebben een sanctie van 3 miljoen euro gekregen. Drie fabrikanten van kanaalplaatvloeren zijn bestraft met een boete van 2 miljoen euro.

Volgens de mededingingsautoriteit kwamen de negen eerstgenoemden in de periode van 1 januari 1998 tot en met 31 december 2001 regelmatig bijeen om “hun individuele productie- en afzetvolume van heipalen in Nederland onderling af te stemmen”. De drie beboete fabrikanten van kanaalplaatvloeren deden hetzelfde maar gingen door met de verboden gedragingen tot en met maart 2003. Dat heeft tot hogere boetes geleid, aldus NMa-woordvoerder Harriët Garvelink.

“De betrokken ondernemingen hadden zich meer dan ooit kunnen realiseren dat hun gedrag verboden was, ook gezien het onderzoek van de NMa naar overtredingen in de bouwsector.”

De hoogste boete werd uitgedeeld aan drie ondernemingen van Niemans Beton. Het bedrijf kreeg in totaal 1,2 miljoen euro voor zijn kiezen. In de deelsector kanaalplaatvloeren kreeg Dycore de zwaarste straf: ruim 1,1 miljoen euro. Andere bedrijven op de boetelijst zijn De Ringvaart, Schokindustrie, Volker Wessels-dochter Westo, Ballast Nedam, TBI.

Twee bedrijven, Betonson en VBI, kregen 100 procent clementie van de NMa wegens het verstrekken van “zeer waardevolle informatie”, aldus Garvelink. “Dan gaat het om informatie die wij zelf door middel van onderzoek nog niet boven water hadden gehaald.”

Lopende het onderzoek overlegden elf van de twaalf verdachte ondernemingen bewijsmateriaal. Vorig jaar november kregen zij al te horen dat er een rapport tegen ze was opgemaakt. Alle betonproducenten namen deel aan de versnelde sanctieprocedure en kregen in ruil daarvoor 15 procent korting op de boete.

De NMa heeft inmiddels 2 miljoen euro van het totale boetebedrag binnen. Voor nog eens 1 miljoen is betalingszekerheid gesteld. Eerder kregen tien betonmortelproducenten al een boete van 6 miljoen euro opgelegd.

Reageer op dit artikel