nieuws

Nieuwe structuur interne opleidingen

bouwbreed

nieuwegein – Een nieuwe manier van werken vraagt om nieuwe, specifieke vaardigheden van het personeel. En daarbij past een nieuwe structuur van interne opleidingen, vindt Koninklijke BAM Groep. Om de medewerkers uit te rusten met vaardigheden die onder meer voor pps-contracten nodig zijn, zijn de vele opleidingstrajecten van het bedrijf ondergebracht in de BAM business school.

Een bouwbedrijf wordt noodgedwongen steeds veelzijdiger, zegt Tom van Beek, directeur management- en organisatieontwikkeling. “Legden we ons vroeger alleen toe op de productie, vandaag de dag komen er steeds meer rollen bij. Van projectontwikkeling, acquisitie en projectvoorbereiding tot exploitatie en onderhoud. Bij de pps-contracten leggen we ons zelfs toe op de hele keten van het bouwproces. Voor deze nieuwe manier van werken zijn meer en andere vaardigheden nodig dan voor de traditionele contracten. Dit vereist nieuwe specialisten binnen het bedrijf: juristen, economen, financieel specialisten. Daarnaast moet er op een andere manier naar opdrachten gekeken worden.”

Bij pps-contracten ben je volgens Van Beek niet zozeer aannemer, maar ondernemer. “Het is meer dan ooit van belang goed te luisteren naar het probleem dat de opdrachtgever formuleert, en een passende oplossing aan te dragen. Hiervoor moet je in staat zijn actief te luisteren en goed kunnen analyseren en beoordelen. Een typische houding voor ingenieurs is: wij organiseren de wereld en weten hoe het moet. Zo werkt het niet meer. Samen met de opdrachtgever bekijk je wat de beste oplossing is.”

Ontwerpmanagement

De BAM business school bevat nu zo�n vijftig opleidingen. “Naast de al bestaande loopbaantrajecten voor projectmanagers, vonden we dat we ook opleidingen voor de nieuwe rollen van het bedrijf moesten ontwikkelen”, meldt Martien de Jong, hoofd van BAM business school. “Nu hebben we ook opleidingen op het gebied van acquisitie, ontwikkelingsmanagement, ontwerpmanagement en onderhoud en beheer. Ook is er een internationaal loopbaantraject op het terrein van algemeen management. De opleidingen zijn speciaal door en voor de business school ontwikkeld. We hebben overwogen de opleiding BAM Project management ook extern aan te bieden. Van die opleiding is er in Nederland geen betere te vinden.”

Hij noemt het een zware training. “Echt voor de top op het gebied van project management. Maar het kwam met externen niet van de grond, dus hebben we besloten deze opleiding intern te houden. Alles is toegespitst op de BAM-manier van werken en gebaseerd op strategische keuzes binnen het bedrijf. Wij trainen onze mensen op de gebieden waarop wij ons als bedrijf willen onderscheiden.”

Gedragscompetenties

De verschillende bedrijven binnen BAM betalen de opleidingen zelf en kiezen zelf wie ze naar welke opleiding sturen. De business school faciliteert alleen.

Bij de opleidingen van de business school gaat het vooral om het aanleren van gedragscompetenties. “Vakinhoudelijk is iedereen die bij ons in dienst komt, goed opgeleid. Maar er is méér nodig. Is iemand in staat op de juiste manier een gesprek met een klant te voeren? Is iemand assertief, kan hij goed luisteren? Je kunt technisch nog zo kundig zijn, maar wat wij doen is people business. Daar ligt de focus op bij de opleidingen.”

Bij de selectie van kandidaten voor managementfuncties gelden nu dan ook heel andere criteria dan vroeger, legt De Jong uit. “De nadruk ligt niet meer alleen op leiderschap. We kijken ook of iemand initiatiefrijk, resultaatgericht, creatief en omgevingsbewust is.”

Reageer op dit artikel