nieuws

Neprom woest over mist rond epc

bouwbreed Premium

den haag – Neprom eist op korte termijn duidelijkheid van het ministerie van VROM over de werkelijke ingangsdatum van de nieuwe energieprestatienorm (epc). De vereniging is woest dat VROM daarover geen uitsluitsel geeft.

In een gisteren uitgegeven verklaring uiten de projectontwikkelaars stevige kritiek op het ministerie omdat het heeft nagelaten de bouwsector te informeren dat de nieuwe aangescherpte epc niet rechtsgeldig is.

Volgens Neprom zijn projectontwikkelaars en bouwbedrijven zowel in tijd als geld ernstig benadeeld omdat VROM heeft verzuimd de sector te informeren dat de nieuwe norm van 0,8 (nog) niet is ingegaan vanwege een procedurefout. De projectontwikkelaars gaan er nu van uit dat zij tot 15 augustus op basis van de oude energieprestatiecoëfficient van 1,0 kunnen werken. Tot ergernis van de ontwikkelaars weigert VROM echter de gevraagde helderheid te verschaffen.

Neprom stelt dat het ministerie zelf al voor de jaarwisseling wist dat de ingangsdatum van 1 januari niet haalbaar was omdat er een procedurefout was gemaakt. De projectontwikkelaars vinden het “onacceptabel en onbegrijpelijk” dat VROM daar toen niet meteen melding van heeft gemaakt.

Neprom verwijt dit het ministerie te meer omdat in diezelfde periode de epc-aanscherping nog ter discussie stond in de Tweede Kamer. De Kamer had grote moeite met de aanscherping van de norm per 1 januari 2006 maar stemde er vooral vanwege de tijdsdruk uiteindelijk op de valreep wel mee in.

De procedurefout kwam een maand geleden aan het licht toen het ministerie van VROM het besluit voor de epc-verlaging opnieuw publiceerde omdat het had nagelaten de onderliggende technische specificaties van het besluit te notificeren in Brussel. Zonder de notificatie is een maatregel niet rechtsgeldig.

CDA-Kamerlid Antoinette Vietsch concludeerde daarop direct dat de nieuwe norm van 0,8 nog niet verplicht is. Diverse bouwers hebben inmiddels te kennen gegeven te gaan profiteren van de fout en alsnog met bouwaanvragen op basis van de oude norm te gaan werken. Ook Neprom denkt dat dit in ieder geval tot half augustus nog kan, maar verlangt uitsluitsel van VROM.

Reageer op dit artikel