nieuws

Nederlanders dupe van Belgische tolheffing

bouwbreed

brussel – Europarlementslid Corien Wortmann (CDA, tevens lid van de vervoerscommissie van het parlement) heeft aan de Europese Commissie vragen gesteld over de Belgische plannen voor tolheffing op de autosnelwegen.

“Buitenlandse automobilisten dreigen de melkkoe te worden van de Belgische regering, omdat de federale regering heeft aangekondigd de eigen inwoners te compenseren voor de kosten van het tolvignet”, verklaart Corien Wortmann.

Nederlanders die van- of naar hun werk rijden of op vakantie gaan vormen de grootste groep buitenlanders op de Belgische wegen. Ook buitenlandse bedrijven die hun producten met kleine vrachtwagens naar of door België vervoeren, moeten wegentol gaan betalen, terwijl hun concurrenten de wegentol van de overheid terugkrijgen.  

België wil vanaf 1 januari 2008 een elektronisch wegenvignet invoeren voor alle personenauto�s en kleine vrachtwagens tot 12 ton. De drie gewesten in België (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) hebben daarover overeenstemming bereikt. 

Voor een jaar zal een vignet ongeveer 50 tot 60 euro kosten. De Belgische automobilisten betalen de tolheffing ook, maar de Belgische regering heeft aangekondigd dat zij deze bedragen vergoed door middel van de wegenbelasting.

De Europese Commissie is al eerder opgetreden tegen deze vorm van discriminatie van buitenlandse chauffeurs. Bij de invoering van de wegentol stelde Duitsland ook een compensatie voor de eigen chauffeurs voor. Dit werd door de Europese Commissie verworpen, omdat het in strijd is met de Europese binnenmarkt. Over de Belgische tolheffing heeft de Europese Commissie zich nog niet uitgesproken.

Wortmann: “Er dreigt een oneerlijke situatie te ontstaan. Het Belgische vignet wordt in 2008 uitsluitend een maatregel voor buitenlanders door de compensatie die de Belgische regering in het vooruitzicht stelt voor de Belgische automobilist. Ik wil van de Europese Commissie weten of dit mag en of dit niet in strijd is met de ideeën van de Europese interne markt en het Europese gelijkheidsbeginsel.”

Reageer op dit artikel