nieuws

Lijmvrije tegels op een bedje van rubber

bouwbreed

Koppelbare tegelmatten kunnen het leggen en weer opnemen van vloertegels een stuk eenvoudiger maken.

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1028942

houder: Handy Tiling, Heerlen

uitvinder: P. Vroomen

Octrooi 1028942 heeft als ondubbelzinnige titel “tegelmat voor het eenvoudig in patroon leggen van vloertegels, zonder tussenkomst van tegellijm of -mortel, op nagenoeg elke vlakke ondergrond”. Dit is inderdaad het onderwerp van de vrij korte octrooitekst.

Een individuele rubberen tegelmat meet 60 bij 60 centimeter en voor het bedekken van de vloer van een vertrek of gang zijn er dus meer van nodig. De flexibele matten worden niet vastgelijmd en om de afzonderlijke matten goed en slipvast op elkaar te te laten aansluiten, zijn ze voorzien van legpuzzelstukvormige randen: twee aanliggende zijden hebben uitstekende delen, de twee andere zijden hebben uitsparingen. De vloertegels zelf worden evenmin vastgelijmd. Ze liggen tussen enigszins elastische tegelkruisjes van 50 bij 50 millimeter, die in een simpel patroon op de mat zijn bevestigd, aan ingegoten stalen pennen. Daarbij overlappen de te leggen tegels de naden tussen de individuele tegelmatten. De bovenkant van de kruisjes blijft circa 5 millimeter onder het loopvlak van de te gebruiken tegels. De resterende ruimte tussen de tegels onderling en tussen de tegels en de wanden wordt gevuld met een elastische voegvulling.

Hierna moet de vloer direct beloopbaar zijn. De matten zijn eenvoudig op maat te snijden, de tegels zijn zo nodig makkelijk te vervangen en het geheel is goed opneembaar en verhuisbaar.

Doorverkocht

De octrooitekst verwijst naar een vergelijkbare vinding, een strookvormige mat waar de tegels niet tussen kruisjes liggen, maar tussen doorlopende ribben. Volgens 1028942-uitvinder Vroomen functioneerde dat systeem niet goed, en is het nooit in productie geweest.

Er bestaat volgens hem nog een Engels product, maar dat heeft hij hier nog nooit gezien. Het octrooi voor zijn eigen tegelmat heeft hij inmiddels doorverkocht aan Handy Tiling, volgens de website van het Heerlense bedrijf “specializing in the development of innovative time and cost saving tiling products”. Vroomen: “Ik ben altijd bij de bouw betrokken geweest, als calculator en als projectontwikkelaar, maar nu ben ik vutter en de uitwerking van het octrooi werd me allemaal wat te professioneel.”

W. l�Ortye en R. Matthee van Handy Tiling verwachten veel van het product, maar werken momenteel aan “enkele andere tegelzetproducten, met een hogere prioriteit. Daarom staat de �Floorfix� even in de wachtstand”. Waarschijnlijk komt de tegelmat over ongeveer een jaar via de gebruikelijke groothandels op de markt, maar alleen voor professionals.

Reageer op dit artikel