nieuws

Leusden wil vervuiling door diffuse bronnen aanpakken

bouwbreed

leusden – De gemeente Leusden gaat de vervuiling van het oppervlaktewater door zogenaamde diffuse bronnen aanpakken. Dit is geleidelijk vrijkomende vervuiling door zware metalen als zink uit dakgoten, daken en verzinkt straatmeubilair als vangrails.

Het Waterschap Vallei en Eem eist van de gemeenten in de Gelderse regio dat vervuiling door zink en giftige stoffen uit bestrijdingsmiddelen en verduurzaamd hout wordt aangepakt bij het verlenen van een aansluit- en overstortvergunning. Verontreiniging door diffuse bronnen is bij de waterzuiveringsinstallaties te zuiveren, maar bij hevige regen kan het stelsel het water niet verwerken, en wordt het vervuilde water op het oppervlaktewater gestort.

De gemeente Leusden heeft als eerste gemeente nu een plan van aanpak opgesteld om de vervuiling bij de bron aan te pakken, onder andere door het gebruik van duurzame, maar milieuvriendelijke materialen.

Reageer op dit artikel