nieuws

Jury vol lof over projecten jonge ingenieurs

bouwbreed

maarssen – Een ontwerp voor een studiocomplex voor de Ierse band U2 en een oplossing voor waterkering op Heijplaat zijn goed voor respectievelijk de Bouw en Civiel Award 2006. De prijzen zijn voor de elfde keer uitgereikt door werving- en selectiebureau Vitae.

In De Fabrique in Maarssen presenteerde de crème de la crème van de Nederlandse hts-opleidingen Bouwkunde en Civiele Techniek afgelopen vrijdag haar afstudeerproject en beantwoordde vragen van de vakjury.

Voor het winnende bouwkunde-project kregen Jan-Jochem Puite, Hans Veen, Sytske Ypma en Petra Hofstra van hun eigen Hogeschool Leeuwarden al het eindcijfer tien. Van de jury kwamen daar nog eens complimenten bovenop. “Uitblinkers heb je altijd”, sprak de juryvoorzitter vol bewondering. “Met het oog op recente mankementen aan bouwwerken, heb ik de constructeur in de jury wel tien keer gevraagd of de constructie van de U2-tower deugt. Ze hebben me verzekerd dat dit ontwerp precies volgens het ontwerp van de studenten kan worden gebouwd.”

Een onlangs uitgeschreven prijsvraag voor het ontwerp van een U2 studiocomplex in Dublin inspireerde de vier winnaars bij de keuze voor een afstudeerproject. “De oude opnamestudio van U2 wordt vervangen door een nieuw complex in het havengebied”, licht JanJochem Puite toe. “Het winnende ontwerp is inmiddels bekend, maar behalve de vorm was er nog niets uitgewerkt. Wij vonden de vorm van het gebouw zo bijzonder, dat we besloten het schetsontwerp helemaal uit te werken.”

Behalve uit een opnamestudio bestaat het complex uit een nachtclub, restaurants, kantoren en appartementen. Bijzonder aan de constructie van de studenten is dat de studio en de kantoren als een doos aan het gebouw worden �opgehangen� door middel van trekstangen. Het complex is bovendien trillingsvrij gebouwd.

De vierde plaats was voor Hogeschool InHolland Haarlem (ontspanningseiland bij Durgerdam), derde werd Hogeschool Amsterdam (stedenbouwkundig plan voor het Zeeburgereiland), en de tweede prijs ging naar Hogeschool Utrecht (woningbouwplan voor een bouwkavel in de Utrechtse binnenstad).

“Innovatief, degelijk en zonder fouten.” Dat was het oordeel van de jury over het afstudeerproject van Hugo Ekkelenkamp en Eldert Besseling van Hogeschool Rotterdam, die de Civiel Award in de wacht sleepten.

In opdracht van ingenieursbureau Gemeentewerken Rotterdam bedachten de studenten een manier om Heijplaat te beschermen tegen water en tegelijkertijd het begrotingstekort te verkleinen. De oplossing: geotubes als kunstwerk. “Eigenlijk is het heel simpel”, vindt Ekkelenkamp. “Het Havenbedrijf moet nu vaak heel veel geld neertellen om vervuild baggerslib te storten. De bouwer van de geotubes maakt afspraken met het Havenbedrijf om voor een heel laag bedrag het slib af te nemen, waar ze vervolgens door middel van worteldoek een soort worsten van maken. Als je die op de juiste manier stapelt, heb je een prachtige kering.” Volgens berekeningen van de jonge ingenieurs zijn de geotubes als kering per strekkende meter meer dan de helft goedkoper dan de oude methode. Derde plaats was voor Hogeschool Utrecht (visie op bescherming van New Orleans), de tweede prijs voor Hogeschool Larenstein (herontdekking van het Romeinse en Bataafse land).

Reageer op dit artikel