nieuws

Jan de Nul start met aanleg project Waterfront Dubai

bouwbreed

dubai – De grootste waterfrontontwikkeling ter wereld is deze week begonnen. Het gaat om Dubai Waterfront, een sikkelvormige landaanwinning ten noorden van de Palmeilanden. De Belgische baggeraar Jan de Nul heeft het contract binnengehaald.

Het opspuiten van het eerste eiland van 310 hectare voor meer dan 200 miljoen dollar is het begin van de ontwikkeling van een nieuw stuk op de zee gewonnen land. Na de Palmeilanden waarvan de derde inmiddels ook wordt aangelegd en de Globe is het waterfront voorlopig het sluitstuk van de ontwikkelingen langs de kust van het sjeikdom. De landaanwinningen voor deze projecten is voornamelijk naar Van Oord en Jan de Nul gegaan.

De projecten zijn bedoeld om de Golfemiraten die nu vooral van olie en gas afhankelijk zijn, andere bronnen van inkomsten te geven. In dit geval gaat het vooral om toerisme.

Het eiland dat nu wordt opgespoten is onderdeel van Waterfront dat uiteindelijk zal bestaan uit zeven eilanden met een totale oppervlak van 81 vierkante kilometer. De Nul gebruikt hiervoor meer dan 300 miljoen kubieke meter zand dat met hopperzuigers zo�n 37 kilometer uit de kust wordt gewonnen. Verder moet er 12 miljoen kuub stenen worden gestort om de eilanden te beschermen.

Behalve dit werk is Jan de Nul in de Dubai ook nog bezig met Palm Jebel Ali dat bijna af is en recentelijk met het baggeren en landaanwinning voor de nieuwe containerterminal in Jebel Port. Aan de andere kant van de Golf gaat De Nul samen met Boskalis de nieuwe lng-terminal bouwen in Qatar, een klus van 1,7 miljard euro.

Reageer op dit artikel