nieuws

Individuele verzekering vorstverlet op komst

bouwbreed Premium

amsterdam – Aannemers moeten zich met ingang van het winterseizoen individueel verzekeren tegen de kosten van vorstverlet. Daarmee vervalt de huidige regeling waarbij werkgevers loonkosten declareren die ze maken als strenge vorst de bouw stil legt.

Dat blijkt uit informatie van de Ondernemersvereniging Bestratingsbedrijven(OBN), Bouwend Nederland en Cordares. Exacte details willen de betrokken partijen pas na de bouwvak bekendmaken. Woordvoerder De Vries van de OBN licht niettemin een tipje van de sluier op. “Het wordt geen collectieve regeling maar een soort verzekering.”

Voor tien bouwtechnisch adviseurs van het Risicofonds voor het Bouwbedrijf is ontslag aangevraagd. Zij bezochten bouwplaatsen en gaven daar adviezen over het inrichten van de werkplek in de winter om zo de noodzaak van vorstverlet te beperken. Hun taak wordt overgenomen door een nog op te richten kennisinstituut.

Aannemers zijn verplicht hun personeel door te betalen als het werk door weersomstandigheden komt stil te leggen. Via een bedrijfstakeigen regeling kunnen zij deze loonkosten verhalen. Daarvoor storten zij geld in het Risicofonds voor het Bouwbedrijf. Als er gedurende drie jaar geen beroep op het fonds wordt gedaan, kunnen de deelnemers 80 procent van hun bijdrage terugkrijgen.

Een woordvoerder van Bouwend Nederland bevestigt dat er grote veranderingen op til zijn, maar ontkent geruchten dat de huidige vorstverletregeling per 1 september stilzwijgend verdwijnt. “Al tijdens de cao-onderhandelingen is besloten de huidige regeling te vervangen. In de winter komt er een nieuwe. Momenteel zijn we bezig om die te maken. Na de bouwvak presenteren we een alternatief aan onze leden.”

Ook M. Severs, woordvoerder van Cordares, zegt dat met het aanbreken van het winterseizoen nieuwe regels van kracht worden. Hij merkt daarbij op dat het onzeker is of zijn organisatie betrokken zal zijn bij de uitvoering van deze nieuwe afspraken.

Ondanks dat al bij de vorige cao-onderhandelingen is besloten de huidige regeling af te schaffen, is dit niet algemeen bekend onder aannemers. “Voor mij kwam het bericht als een donderslag bij heldere hemel”, zegt R. Veugelers, directeur van Aannemingsbedrijf P.G. Pleunis bv uit Voorburg. “Ik vraag me af bij wie ik straks mijn vorstverlet moet declareren. Bovendien zou ik wel eens willen weten wat er gebeurt met het geld in het risicofonds. Zover mij bekend is er meer gestort dan uitgegeven.”

Reageer op dit artikel