nieuws

IJburg-beach

bouwbreed Premium

Voor de tweede keer in krap een maand zucht Nederland onder een hittegolf. FNV-Bouw roept zijn leden weer op vooral een T-shirt te dragen en een helm op te zetten (met baseballcap achterstevoren tegen een zonnesteek). Ondanks de bezorgdheid van de bond lijkt een overgrote meerderheid op één van de grotere bouwplaatsen van het land […]

Voor de tweede keer in krap een maand zucht Nederland onder een hittegolf. FNV-Bouw roept zijn leden weer op vooral een T-shirt te dragen en een helm op te zetten (met baseballcap achterstevoren tegen een zonnesteek). Ondanks de bezorgdheid van de bond lijkt een overgrote meerderheid op één van de grotere bouwplaatsen van het land alle waarschuwingen in de wind te slaan. Al de hele week trekt er in de Amsterdamse bouwput IJburg een complete parade van blote lijven voorbij.

Iedereen lapt de gebodsborden die manen tot het dragen van veiligheidsschoeisel en bouwhelmen aan zijn laars, laat staan dat iemand zich meldt bij de uitvoerder.

De aantallen die het hek met het bord �niet betreden, bouwplaats� passeren, doen vermoeden dat de aannemer het werk zo belangrijk acht dat er �twentyfourseven� moet worden doorgebuffeld om de klus op tijd af te krijgen. Wellicht dat er een flinke boeteclausule in de contracten is opgenomen voor als de oplevering niet gehaald wordt.

Een wat nauwkeuriger blik op de bouwput leert dat de adviezen van de vakbond weliswaar massaal worden genegeerd, maar dat er ook niet al te hard word gewerkt. Tussen het timmeren, voegen en metselen door wordt er uitgebreid gebald, gezwommen en op luchtbedden geluierd.

Opvallend is overigens ook het grote aantal vrouwen op de bouwplaats. In IJburg is de emancipatie voorgoed geslaagd. De bouwput wemelt van de dames en ze voelen zich zo op hun gemak dat ze zonder morren in bikini aan het werk zetten.

Reageer op dit artikel