nieuws

Hoge inschrijving nekt bouw hospitaal

bouwbreed Premium

utrecht – De bouw van het nieuwe ziekenhuis in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn loopt ernstige vertraging op doordat de aannemers veel hoger hebben ingeschreven dan het geraamde bedrag. De bouwkosten bleken 20 tot 30 procent hoger te zijn.

Een eenduidige verklaring kan Maarten Rook, voorzitter van de raad van bestuur van Mesos medisch centrum, niet geven. “De architect heeft een kostenberekening gemaakt die is gecheckt door een kostenbureau, volgens de normen van het College Bouw Zorginstellingen. We begrepen dat de kosten inmiddels flink zijn gestegen door de economische groei, waardoor onderaannemers een hogere prijs konden vragen. Maar dit gaat wel erg ver”.

Aanpassingen

De kosten waren begroot op zo�n 58 miljoen. Die werden in december 2005 berekend. In juni kwamen de inschrijvingen binnen van vier grote bouwondernemingen, waaronder een Belgische. De laagste inschrijving was 70 miljoen. De hoogste 86 miljoen. “Die wilde de opdracht echt niet hebben.”

Het is in ieder geval te veel voor het budget van Mesos. Het hele aanbestedingsproces moet nu waarschijnlijk opnieuw worden opgestart.

“We gaan kijken op welke plaatsen aanpassingen mogelijk zijn. We kunnen misschien iets meer modulair bouwen, waardoor we niet meer op expansie voor de komende dertig jaar hoeven te bouwen, maar steeds uitbreiden als het nodig is. Daarnaast moeten we kijken naar een versobering van het ontwerp en de gebruikte materialen. En wie weet liggen de kosten in het najaar ineens weer een paar miljoen lager”, nuanceert Rook.

Hij verwacht dat het begrootte aantal van 330 bedden wordt verkleind. “De bouw zou oorspronkelijk in oktober dit jaar beginnen, en begin 2009 zijn afgerond. We denken nu aan een klein jaar vertraging.”

Het nieuwe ziekenhuis moet een vervanging worden voor de verouderde ziekenhuizen Ouderijn en Overvecht. Op die lokaties komt straks alleen nog een polikliniek.

Reageer op dit artikel