nieuws

Gebroken glasplaat Leidsenhage mogelijk constructiefout of hitte

bouwbreed

leidschendam-voorburg – “Een ruit kan nu eenmaal sneuvelen.” Dat is de nuchtere reactie van Jan Font Feide, directielid van ingenieursbureau Corsmit, op het springen van een glasplaat uit de glazen dakconstructie boven winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam-Voorburg. Corsmit was in 1998 als constructeur betrokken bij de bouw van het nieuwe gedeelte van het winkelcentrum.

Dinsdag sprong een plaat van 2 bij 2 meter uit de overkapping en viel in gruzelementen op de grond, grotendeels op het parkeerdek achter winkelstraat Liguster. De overkapping is 350 meter lang en bestaat uit stroken van vier glasplaten naast elkaar. De oorzaak van het incident is nog niet bekend. “Mogelijk is er sprake van een constructiefout, slijtage van de kozijnen of is de ruit gesprongen door de extreme hitte van dinsdag”, gist een woordvoerder van de gemeente. “Maar misschien was het gewoon een maandagmorgenruit. Op dit moment sluiten we in ieder geval nog niets uit.”

Voorschriften

De woordvoerder laat verder weten dat de gemeente werkt aan een dossieronderzoek om te achterhalen of de overkapping gebouwd is volgens de voorschriften in de bouwvergunning. Om eventuele andere vallende glasplaten op te vangen, heeft de gemeente steigernetten laten ophangen.

Jan Font Feide van Corsmit beschouwt het echter als een incident waar je bij glasconstructies nu eenmaal altijd rekening mee moet houden. “Als de plaat niet in zijn geheel naar beneden is gevallen, is het in ieder geval goed gegaan”, vindt Font Feide.

“Glasconstructies boven de hoofden van mensen moeten zodanig worden gebouwd dat de glasplaten niet als één stuk naar beneden kunnen vallen. Bij de bouw van deze constructie hebben we ook getest hoe het glas naar beneden zou vallen als het zou breken. Glas kan altijd knappen als het wordt belast, hoe sterk het ook is. Thuis moet je er ook rekening mee houden dat ruiten kapot kunnen gaan. De weersomstandigheden waren dinsdag natuurlijk niet alledaags. Waarschijnlijk is door de extreme hitte spanning op de glasplaat komen te staan, waardoor deze is gesprongen. Misschien heeft een kraai een stuk steen op de plaat laten vallen. Met de constructie van het pand heeft dit volgens mij niets te maken.”

Architectenbureau Benthem Crouwel, ontwerper van het nieuwe gedeelte van het winkelcentrum, heeft �geen idee� waardoor de glasplaat kan zijn gebroken. “We wachten de resultaten van het onderzoek af”.

Ook aannemer Heijmans, bouwer van de overkapping, verwacht dat de hitte de boosdoener is en gaat volgens de woordvoerder in principe niet uit van een constructiefout. Een onafhankelijk onderzoeksbureau voert in opdracht van Heijmans en winkelcentrumeigenaar Rodamco een constructieonderzoek uit.

Reageer op dit artikel