nieuws

Fraude in Heerlen bij Pleinenplan

bouwbreed

heerlen – De gemeente Heerlen verdenkt vier personen van fraude bij de uitvoering van een bouwproject, het zogenoemde Pleinenplan, in de stad. Tegen het viertal is aangifte gedaan bij justitie.

Het gaat om een ambtenaar van de gemeente en een werknemer van bouwer Janssen de Jong Infra uit Meerssen. Twee andere verdachten zijn een werknemer van Plangroep Heggen, de toezichthouder op het werk, en een medewerker van een toeleverancier.

Volgens de gemeente leverden de drie werknemers zand, stenen, balken, tegels en andere bouwmaterialen aan de ambtenaar en familieleden van de vier. De kosten werden vervolgens geboekt op het bouwproject.

De schadepost voor de gemeente bedraagt ongeveer 10.000 euro, liet loco-burgemeester Riet de Wit vrijdag weten tijdens een persconferentie op het stadhuis. Zij benadrukte dat de directie van Janssen de Jong Infra niet betrokken was bij de frauduleuze handelingen. Ook Plangroep Heggen wist van niets.

“De bedrijfsleiding was niet op de hoogte”, aldus De Wit. “De verdachten regelden het onderling, het was een kwestie van geven, ontvangen en toedekken.” Of de ambtenaar een tegenprestatie heeft geleverd of voor de bouwmaterialen heeft betaald, kon zij niet aangeven. De man kreeg in ieder geval geen rekening.

De fraude vond in de laatste maanden van vorig jaar en de eerste maanden van dit jaar plaats. Janssen de Jong kreeg eind maart lucht van de malversaties en heeft die onmiddellijk aan de gemeente gemeld. Daarop is een detectivebureau ingeschakeld om de onregelmatigheden diepgravend te onderzoeken.

De betrokken ambtenaar is inmiddels uit zijn functie ontheven en de verdachte werknemers zijn door de bedrijven op non-actief gesteld.

Janssen de Jong Infra en Plangroep Heggen gaan door met de uitvoering van het Pleinenplan, dat de herinrichting van drie pleinen in Heerlen omvat. De ondernemingen zijn niet van het werk gehaald, omdat hen geen blaam treft.

Wel is afgesproken dat de betrokken werknemers – indien ze niet worden ontslagen – vijf jaar lang niet mogen worden ingezet bij de uitvoering van andere projecten op het grondgebied van de gemeente Heerlen.

De zaak is voor de gemeente aanleiding om het integriteitsbeleid aan te scherpen. “Het college van bestuur heeft opdracht gegeven om nadrukkelijk aandacht te geven aan risico�s in omvangrijke projecten, zodat verantwoordelijkheden en risico�s glashelder zijn.”

Het gemeentebestuur van Heerlen wacht verder de uitkomsten van het justitieonderzoek af en bekijkt daarna of er nog “nadere maatregelen” genomen moeten worden.

Reageer op dit artikel