nieuws

Flir biedt infrarode camera specifiek voor de bouw

bouwbreed Premium

berchem – FLIR Systems introduceert de ThermaCAM B640; volgens de fabrikant de eerste infrarode handcamera voor de bouw die beelden met een resolutie van 640 maal 480 beeldpunten produceert.

De infrarode camera spoort onder meer warmte en energieverliezen op en detecteert schimmelvorming en lekken in ondergrondse leidingen. Als optie levert Flir er de programma�s ThermaCAM Reporter 8 en Image Builder bij die de meetwaarden tot een rapportage verwerken. Flir ontwikkelde Image Builder specifiek voor de bouw; het programma maakt van kleine infraroodbeelden een groot samengesteld en radiometrisch warmtebeeld.

In de B640 zit ook een digitale camera met een resolutie van 1280 maal 1024 beeldpunten en een filmzon voor donkere locaties. Daarmee maakt de ThermaCam conventionele beelden van het onderzochte object. De fabrikant biedt voor de infrarode en de digitale camera verschillende lenzen aan. Die worden automatisch of met de hand scherp gesteld.

Objecten kunnen via de zoeker of via een 5,6 duims kleuren lcd-scherm in beeld worden gebracht. Een ingebouwde laserpointer brengt het warmste punt in het infraroodbeeld over op het visuele beeld. Het systeem detecteert automatisch het warmste en koudste punt in het beeld en vergelijkt op het scherm een opgeslagen beeld met een nieuw ingemeten object.

De ThermaCam zoomt tot acht keer digitaal in op een specifiek deel van het beeld. Een signaal waarschuwt met licht of geluid dat bij het inmeten van een object een bepaalde temperatuur wordt overschreden. De B640 berekent automatisch de temperatuurverschillen tussen meetpunten en het dauwpunt.

De Flir zit in een stof- en spatwaterdichte behuizing uit magnesium. Inclusief batterij weegt de camera 1,7 kilo. Het systeem draait drie uur op één Li-ion accu.

De ThermaCAM B640 komt met standaard video, USB, IrDA en FireWire aansluitingen. Infraroodbeelden en de bijbehorende foto�s worden in jpg-formaat opgeslagen op uitwisselbare SD-cards. Aan de beelden kunnen spraak- en tekstcommentaren worden toegevoegd.

Camera met lcd-scherm.

Reageer op dit artikel