nieuws

Filedruk eerste halfjaar aanzienlijk toegenomen

bouwbreed

den haag – De filedruk in Nederland is de eerste zes maanden van dit jaar met 10,5 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2005.

Zoeterwoude-Rijndijk op de A4 richting Delft is het grootste fileknelpunt. De komst van de spitsstroken op de A2 heeft alleen maar tot een grotere filedruk op het traject Den Bosch-Utrecht geleid.

Dat blijkt uit een analyse van de VID (VerkeersInformatieDienst) over de eerste helft van 2006. Het knelpunt op de A4 richting Delft kwam vorig jaar niet eens voor op de toptienlijst van de VID. Volgens de verkeersdienst is het gereedkomen van het wegvlak Roelofarendsveen-Hoogmade boosdoener. In de richting Delft is een flessenhals ontstaan omdat de rijbaan versmalt van drie naar twee rijstroken.

Voor het eerst heeft VID ook gekeken naar de filedruk op hele trajecten. Het slechtst af zijn de reizigers op de A1 (Amsterdam-Amersfoort). Dit traject voert de lijst aan met 4,5 procent van de totale filedruk. Op de tweede en derde plaats staan de A12 Den Haag-Utrecht en vice versa met respectievelijk 4,2 en 4,0 procent van de totale filedruk.

Doorstroming

De vier 80-kilometerzones doen het voor wat betreft de doorstroming nog steeds slechter dan de rest van Nederland. De filedruk is het eerste halfjaar op de A20 bij Rotterdam richting Gouda en op de buitenring A10-west weliswaar gedaald, maar dat effect wordt tenietgedaan door de andere 80 kilometerzones waar de filedruk flink is gestegen.

Volgens de VID is de filedruk als gevolg van wegwerkzaamheden maar “fractioneel” gestegen. De dienst wijst er echter op dat Rijkswaterstaat nog moet beginnen met het echte offensief tegen het achterstallig onderhoud op de wegen.

Reageer op dit artikel