nieuws

Eigen Huis neemt klussers uit Oost-Europa onder de loep

bouwbreed Premium

amersfoort – Welke kwaliteit leveren klussers uit Oost-Europa? Wat voor tarieven brengen ze zoal in rekening? En hoe leggen ze contact met hun klanten?

Zulke vragen staan centraal in een onderzoek dat de Vereniging Eigen Huis gisteren is begonnen naar Oost-Europeanen die voor particuliere huiseigenaren allerlei werkzaamheden uitvoeren.

Het doel van de inventarisatie is huiseigenaren te wijzen op de voor- en nadelen van vaklieden uit Oost-Europese landen. Ook informatie over garantieregelingen en wet- en regelgeving staat op het programma. “Vereniging Eigen Huis wil haar leden handvatten bieden waarmee zij zelf een goede keuze kunnen maken tussen Nederlandse of buitenlandse vaklieden”, aldus een toelichting van de organisatie.

In de herfst verschijnen de resultaten van het onderzoek in het Eigen Huis Magazine.

Deelname aan het onderzoek staat open voor leden en niet-leden van Eigen Huis. De vereniging heeft op haar website een meldpunt geopend waar huiseigenaren die ervaringen hebben met bijvoorbeeld timmerlieden en tegelzetters uit landen als Polen, Roemenië en Tsjechië wordt gevraagd naar hun ervaringen. Daar wordt onder meer geïnformeerd naar hoe het contact tot stand is gekomen en om wat voor soort werkzaamheden het ging. Bovendien worden in juli en augustus een aantal huiseigenaren bezocht door bouwkundigen. Die bekijken de kwaliteit van het geleverde werk.

Communicatie

Ook spreekt de vereniging met een aantal Oost-Europese klussers over hun ervaringen in Nederland. “Daarbij komen zaken als contracten en communicatie met Nederlandse klanten, motivatie, veiligheid en beloning aan de orde”, aldus Eigen Huis.

De vereniging constateert dat een groeiend aantal huiseigenaren overweegt met vaklieden uit Oost-Europa in zee te gaan. Bovendien zullen de komende jaren steeds meer Oost-Europeanen naar deze contreien komen op zoek naar werk. De nieuwe dienstenrichtlijn van het Europees Parlement staat vrij verkeer van diensten binnen de Europese Unie toe.

Reageer op dit artikel