nieuws

Eerste pps-lightcontract in onderwijs getekend

bouwbreed

bunnik – Het Petrus Canisius College in Alkmaar is de eerste onderwijsinstelling die definitief gebruik gaat maken van het zogenoemde pps-lightcontract van Schoolcompagnie. Begin volgende week wordt een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Het monumentale hoofdgebouw van het college aan de Blekerskade in het hart van Alkmaar wordt ingrijpend gerenoveerd en uitgebreid. Eind 2008 moet het zijn omgetoverd tot een ruim, eigentijds en hoogwaardig gebouw waar de havo- en vwo-afdeling van het PPC zal worden gehuisvest.

Schoolcompagnie, een gezamenlijk bedrijf van BAM Utiliteitsbouw en DHV dat inmiddels zo�n jaar bestaat, kreeg de kans het project binnen te halen omdat de gemeente Alkmaar onvoldoende middelen ter beschikking heeft om de lasten van vervangende nieuwbouw of uitbreiding en renovatie te financieren. Het bedrijf heeft een financieel arrangement ontwikkeld waarbij de huurprijs structureel valt binnen de bekostigingsnormen. Dat is mede mogelijk doordat het gezamenlijke bedrijf het concept van sociaal ondernemerschap hanteert met non-profit vastgoedexploitatie.

In dit model richten Schoolcompagnie en de Stichting PPC een aparte rechtspersoon op. Die neemt het gebouw in eigendom over en zal het na oplevering 30 jaar lang verhuren aan de scholengemeenschap.

De gemeente Alkmaar draagt de rijksbekostiging gedurende die 30 jaar over aan de stichting. Door deze financiële constructie komen de gemeente Alkmaar en Stichting PPC financieel uit op het niveau van de rijksbekostiging. De gemeente behoud daardoor nog financiële armslag voor andere onderwijsprojecten.

Schoolcompagnie is daarnaast nog in de slag met twee andere scholen. Voor het Fioretti College in Lisse wordt een financieel arrangement uitgewerkt voor nieuwbouw. Vanwege een overeenkomst tussen de gemeente en de school was nieuwbouw feitelijk financieel niet mogelijk. Schoolcompagnie probeert dat nu wel mogelijk te maken via een andere financiering.

Verder wil de gemeente Simpelveld twee basisscholen bouwen inclusief kinderopvang, peuterspeelzaal, gymzaal, verenigingsruimten en een bibliotheek. Het ontbreekt de gemeente echter aan geld. Ook hier probeert Schoolcompagnie een financieel arrangement op te stellen waardoor gemeente en schoolbestuur budgettair neutraal over nieuwbouw kunnen beschikken.

Voor BAM is de gezamenlijke onderneming niet de eerste die zich op een specifiek marktsegment richt. Ook in de zorg is de utiliteitspoot actief.

Reageer op dit artikel