nieuws

Dijken staan onder verscherpt toezicht

bouwbreed

den haag – De Nederlandse dijken staan momenteel onder verscherpt toezicht van de waterschappen. Met het huidige tropische weer bestaat een kans dat ze gaan scheuren met dijkdoorbraak als gevolg.

De Nederlandse waterschappen controleren de dijken elke dag intensief, zegt Kees Groothuis van de Unie van Waterschappen (UVW). Vooral bij de veendijken wordt de vinger momenteel goed aan de pols gehouden. De kans bestaat dat deze dijken door de aanhoudende droogte wegschuiven en het achterliggende gebied onder water zetten. “Zoals in 2003 in Wilnis gebeurde. Dat willen we koste wat het kost voorkomen.”

Momenteel is de situatie nog niet echt kritiek, zegt Groothuis. Mocht de droogte aanhouden, dan wordt bij Rijkswaterstaat bekeken hoe het water verdeeld gaat worden en waar de prioriteiten liggen. Dat gebeurt als de wateraanvoer bij Lobith onder de 1200 kubieke meter per seconde daalt. “Die ligt nu nog rond de 1400 m3/s”, zegt Laura Kwakernaak van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. “Onder de 1200 m3/s gaan we prioriteiten stellen.”

Volgens het KNMI moet daar zo langzamerhand rekening mee worden gehouden. “De droogte zet onverminderd door”, voorspelt Arie Kattenberg van het weerinstituut. “Vooral de komende tien dagen zal het ontzettend droog blijven. Zoals het er nu naar uitziet zitten we op een punt dat we absoluut in de top-10 droogste jaren ooit gaan komen.”

Mocht het zover komen dan is er weinig twijfel: de veiligheid van de waterkeringen zijn de eerste prioriteit, laat het ministerie weten. De veendijken worden nu ook al nat gehouden, weet Kwakernaak.

Het waterpeil is de afgelopen dagen wel gezakt. “Daarom hebben we een buffer in het IJsselmeer voor Noord-Holland en het noorden. Om de veendijken nat te houden halen we het water uit de Rijn. Bij Gouda wordt het, via de Hollandse IJssel, verspreid.” Gisteren is de Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) bijeen geweest om de situatie te bespreken.

Droogte is de grootste vijand van de Nederlandse veendijken. Wanneer het droog is, wordt de dijk lichter. Als er daarna weer water tegenaan komt, wordt het veen grotendeels waterafstotend. Daardoor verliest de veendijk zijn massa en scheurt of verzakt hij juist. Drie jaar geleden gebeurde dat in het Utrechtse Wilnis, waarna een deel van het dorp blank kwam te staan. “Dat was nieuw voor ons”, aldus Groothuis. “We hebben het grootste deel van de veendijken nu versterkt met materialen om de kade zwaarder te maken. Ook zijn er bermen met beton of zand geplaatst.”

Het is nog een hele klus om de veendijken goed in de gaten te houden, zegt Groothuis. “In Nederland ligt er voor 7000 kilometer aan veendijk. Dat is veel. We weten natuurlijk wel waar de kritische delen zitten. Die staan nu zeker onder verscherpt toezicht.”

De controles van de dijken is vooral een kwestie van �het oog van de meester�, aldus de UVW. “Het is ouderwets schouwen. De medewerkers van alle waterschappen kijken zelf naar de condities van de dijken.” Er worden ook metingen verricht en de dijkgeschiedenis wordt nog eens bestudeerd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels