nieuws

CRH trekt beurs voor overnames en projecten

bouwbreed

den haag – CRH heeft in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 800 miljoen euro uitgegeven aan overnames en verwerving van projecten. Dat heeft het Ierse bouwmaterialenconcern bekendgemaakt.

Ook in Nederland sloeg de onderneming, die afkoerst op een jaaromzet van ver boven de 15 miljard euro, toe.

Vorige maand werd baksteenfabrikant Nuth ingelijfd, waarmee CRH 4 miljoen euro aan omzet binnenhaalde. In januari werd al de Kalkmortelcentrale in Den Bosch gekocht. In België breidde CRH bovendien het aantal doe-het-zelfzaken uit tot twintig door de verwerving van twee Gamma-bouwmarkten.

In totaal voegden de Ieren in het eerste halfjaar meer dan dertig bedrijven toe aan de groep. De grootste overname vond plaats in de Verenigde Staten, waar MMI Products voor 280 miljoen euro werd ingelijfd. Voor de aankoop van de Europese bouwaccessoiresproducent Halfen-Deha werd nog eens 170 miljoen euro neergeteld.

De twee grote overnames waren al eerder gemeld. De nog niet eerder aangekondigde acquisities vergden een investering van ruim 370 miljoen, liet CRH gisteren weten. Van dat bedrag werd 262 miljoen euro in Amerika uitgegeven en 110 miljoen in Europa.

Bestuursvoorzitter Liam O�Mahony van CRH toonde zich tevreden over de gang van zaken in de eerste zes maanden. Mede door de aantrekkende economie boekten alle divisies vooruitgang. Dat zal volgens de topman leiden tot een stijging van de brutowinst met ongeveer eenderde ten opzichte van het eerste halfjaar van 2005. Toen kwam de winst uit op 383 miljoen euro.

Energieprijzen

CRH profiteert vooral van de sterke bouweconomie in de Verenigde Staten, waar met name de investeringen in infrastructuur en gebouwen flink toenemen. In Europa ziet de bouwmaterialenreus de vraag ook langzaam maar zeker aantrekken. Zorgen maakt de onderneming zich nog wel over de energieprijzen. “Dat punt blijft onze aandacht houden”, aldus O�Mahony.

Na de goede start van het jaar en de uitstekende vooruitzichten voor de komende maanden, verwacht hij “een goede winstgroei in de tweede helft van 2006 en een positief jaar als geheel.”

Reageer op dit artikel