nieuws

Bouwvakkers trotseren met moeite recordhitte van juli

bouwbreed Premium

den haag – FNV Bouw ontvangt dagelijks telefoontjes van bouwvakkers die informatie vragen over hoe ze het warme weer kunnen trotseren.

“Je zou verwachten dat werkgevers beter met hun personeel omgaan bij dit soort temperaturen”, meent FNV Bouw woordvoerder Anne Pols. “Ik denk dan aan het beschikbaar stellen van drinken en mogelijkheden om even op te frissen.”

Paul Wouters, woordvoerder van werkgeversorganisatie Bouwend Nederland, vindt dat de aannemers juist veel doen om hun personeel door de hittegolf te loodsen. “Zeker als er ook nog eens machines worden gebruikt die warmte afgeven, zoals bij wegwerkzaamheden.”

De mannen van BAM Wegen kregen zondag een verfrissend hart onder de riem gestoken. Op een wegenbouwproject op de A2 (Vught/Best) werden de �helden van de weg� door foodproducent Freeez getrakteerd op een overheerlijk ijsje. Zo kan het dus ook.

Pols vindt dat de aannemers goed te rade kunnen gaan bij Stichting Berdrijfstakregelingen Dakbedekkingsbranche. Deze waarschuwt op zijn website (www.sbd.nl) voor de risico�s werken bij temperaturen boven 25 graden met zich meebrengt en wat werkgevers kunnen doen om hun personeel voor problemen te behoeden.

Wat FNV Bouw betreft wordt het tijd om in de cao een regeling op te nemen voor omgekeerd vorstverlet, zodat bij extreme warmte niet hoeft te worden doorgewerkt. “Dat werkgevers nog steeds vraagtekens plaatsen bij zo�n regeling, lijkt te duiden op onverschilligheid”, aldus Pols.

Voor niet hittebestendige bouwvakkers bieden de weersvooruitzichten weinig soelaas. Het KNMI verwacht dat het droge, zomerse weer de komende dagen aanhoudt.

Hoewel de maand nog niet halverwege is, heeft het KNMI het al over een record. De warmste juli ooit was in 1994 met in De Bilt een gemiddelde temperatuur in van 21,4 graden.

Reageer op dit artikel