nieuws

Bouwvakkers, de dikkerds van Nederland

bouwbreed Premium

den haag – Werknemers in de bouw kampen relatief vaker met overgewicht dan medewerkers in andere branches. Dat blijkt uit het TNO-rapport Bewegen gemeten.

Het onderzoek werd gedaan tussen 2000 en 2002, waarin het ging om lichaamsgewicht en de mate van beweging van Nederlanders die minstens 12 uur per week werken. Alleen de voedings- en genotmiddelenindustrie (52,3 procent) en de vervoers- en transportbranche (42,2 procent) scoren hoger dan de bouw, waar 38,5 procent van de werknemers te dik is.

Bij 10 procent van het bouwpersoneel is zelfs sprake van ernstig overgewicht. De vraag waarom de bouw zo hoog scoort, ondanks de relatief hoge mate van lichaamsbeweging, noemt onderzoeker Vincent Hildebrandt interessant. “Een verklaring kan zijn dat het wellicht behoorlijk tegenvalt hoeveel er bewogen wordt op de bouwplaats. Een stukadoor bijvoorbeeld gebruikt vooral zijn schouders en armen, maar de vraag is of je daarbij ook veel calorieën verbruikt. Als een bouwvakker bovendien zijn vrije tijd vooral zittend doorbrengt, wordt de beweging die hij op het werk verricht, tenietgedaan. Verder is natuurlijk ook het eetpatroon van invloed op het gewicht.”

Ten slotte noemt Hildebrandt het feit dat bij lagere sociaal-economische groepen overgewicht relatief vaker voorkomt. In de bouw is 52,3 procent van de medewerkers lager opgeleid.

In opdracht van Arbouw ontwikkelt onderzoekscentrum Body@work, (een samenwerking tussen TNO en VUmc) een leefstijlprogramma voor bouwvakkers met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Reageer op dit artikel