nieuws

Bouw winkelcentrum Oude Tonge ligt tot nader order stil

bouwbreed

oude tonge – Slavenburg Bouwbedrijven mag de bouwwerkzaamheden voor een nieuw winkelcentrum in Oude Tonge niet hervatten. Dat heeft de Raad van State in hoger beroep woensdag bepaald.

De kosten en de verwachte totale vertraging van het project zijn nog onduidelijk.

In tegenstelling tot de rechtbank in Rotterdam meent de Raad van State dat de gemeente te weinig onderzoek heeft verricht naar de luchtkwaliteit en het benodigde aantal parkeerplaatsen. Verder heeft de gemeente onvoldoende duidelijk gemaakt in hoeverre het nieuwe winkelcentrum een toename van de verkeersintensiteit oplevert.

“Het College doet er verstandig aan deze drie punten opnieuw te bekijken alvorens ze een nieuwe beslissing neemt. Om onomkeerbare gevolgen te voorkomen is de bouwvergunning tot zes weken na die beslissing geschorst”, aldus Pieter-Bas Beekman van de Raad van State.

“Omdat we de uitspraak van de Raad van State zagen aankomen, zijn we al eerder begonnen met een onderzoek naar luchtkwaliteit en parkeerplaatsen. Die onderzoeken zijn inmiddels afgerond, maar niet openbaar”, vertelt Mireille Zoet namens de gemeente Oost Flakkee. “Het onderzoek naar het effect op de verkeersintensiteit loopt nog.”

Zoet sluit uit dat de bouwplannen worden aangepast.

Enthousiast

Hoewel de primaire bouwvergunning is geschorst en de plannen door de Raad van State zijn afgeschoten, zijn de aanvechters van het project gematigd enthousiast. “We wachten op de volgende stappen van de gemeente”, laat een woordvoerder weten. De appellant is niet zozeer tegen de nieuwbouw, maar vindt het project, dat onder meer de realisatie van twee supermarkten, vijf dagwinkels, veertien bovengelegen appartementen en een parkeerdek omvat, te omvangrijk. De woordvoerder verwacht dat de werkzaamheden in elk geval dit jaar niet worden hervat.

“Wij hopen dat natuurlijk van wel”, besluit Zoet. Opdrachtgever Slavenburg was niet voor commentaar bereikbaar.

Reageer op dit artikel