nieuws

Bo-Ex wil onafhankelijk onderzoek

bouwbreed

utrecht – Woningcorporatie Bo-Ex en energieleverancier Eneco bakkeleien al een week over de vraag wie verantwoordelijk is voor het legionellabacterie die vorige week opdook in de warmwaterleiding bij 2 van 207 woningen in Utrechtse- Amstelstraat en Rivierenwijk.

Sinds de dag van de oplevering klagen bewoners over warme vloeren en vochtige kamers. Tot voor kort kraaide er, behalve de bewoners, geen haan naar de kwestie. Toen Hydron Midden-Nederland op aandringen van bewoners de noodbel luidde, kwam zowel Bo-Ex als Eneco in actie. Bo-Ex verving de douchekoppen, Eneco stelde een onderzoek in. Het kraanwater was te warm. Door verwarmd grondwater dat geen uitweg weet door een dikke kleilaag raakten de waterleidingen verhit.

Zondag werd er een lek in een leiding van de stadsverwarming aangetroffen die Eneco tijdens de nieuwbouw in 1999 heeft aangelegd. Gisteren bleek dat bij ten minste 65 woningen de warmwatertoevoer moet worden vervangen. Johan Klinkenberg directeur van Bo-Ex vindt het onverklaarbaar dat de leidingen het nu al begeven. Volgens hem had Eneco dat kunnen voorzien. “We hebben aangegeven dat de woningen geen kruipruimten zouden krijgen. Eneco had een ander type leiding moeten aanleggen.”

Cor de Ruijter van Eneco kaatst de bal terug en legt de verantwoordelijkheid bij Bo-Ex. “We hebben vaker gezegd; neem maatregelen tegen water dat onder de woningen blijft staan.” Of Eneco mee kan gaan in het laten uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek laat De Ruijter in het midden. De fout moet bij Bo-Ex worden gezocht. “Voor een langere termijn leggen we leidingen aan. Het zou dom zijn om dan de goedkoopste variant neer te leggen.”

“Mijn bloeddruk stijgt”, reageert Klinkenberg op dit laatste argument. “Eneco heeft de stadsverwarming onder onze woningen aangelegd, om zo kosten te besparen. Daar hebben wij geen cent van terug gezien. Ze hadden de leidingen ook onder het troittoir kunnen plaatsen.” Klinkenberg die aangeeft dat Bo-Ex hoe dan ook een drainagesysteem gaat aanleggen, heeft geen idee hoe hoog de schade in de papieren loopt.

Reageer op dit artikel