nieuws

Asfaltcollector werkt boven verwachting

bouwbreed

scharwoude – Het Road Energy System, waarbij warmte uit asfalt wordt gewonnen, presteert beter dan verwacht. Door een hogere opbrengst van de asfaltcollector kan de warmte zelfs rechtstreeks naar de gebouwen worden getransporteerd. Ook de koeling is meer dan optimaal.

Dat blijkt na monitoring van het eerste woningbouwcomplex dat met dit systeem is uitgerust. Ooms Avenhorn Holding heeft de afgelopen acht jaar gewerkt aan de ontwikkeling van het systeem waarbij �s zomers uit de asfaltweg warmte wordt onttrokken en opgeslagen in de bodem. De asfaltconstructie wordt zo automatisch gekoeld wat de levensduur van de weg bevordert (factor 2). De resterende (80 procent) warmte kan �s winters gebruikt worden voor verwarming van woningen en gebouwen; �s zomers kan het water uit de koude bron dienen als koeling.

Nadere bestudering van het eerste, inmiddels opgeleverde, woningbouwproject, het zorgcomplex Vijverstate in Avenhorn, wijst uit dat het systeem beter functioneert dan verwacht. “Aanvankelijk dachten we dat de asfaltcollector alleen zou kunnen dienen voor regeneratie van de bodem, om de thermische balans op peil te houden. Maar uit de monitoring blijkt dat er meer warmte uit het asfalt gehaald kan worden dan we hadden aangenomen. Door die hogere opbrengst kan de warmte in het voor- en najaar rechtstreeks naar de warmtepomp worden getransporteerd, wat het gebruik van pompenergie reduceert”, aldus Lex van Zaane van Ooms Avenhorn.

Vijverstate omvat 68 zorgwoningen met een centrale zorg- en ontspanningsruimte. Het zorgcomplex is voorzien van één asfaltcollector van 825 vierkante meter in de openbare weg. Van Zaane: “Gemiddeld is hier 12 vierkante meter per woning nodig om de woning in de winter te verwarmen en in de zomer te koelen zonder airco.”

De bronnen in de bodem bevinden zich op 145 meter diepte in het grondwater, een watervoerend zandpakket wat als buffer dient. Het complex heeft individuele warmtepompen; de woningen zijn voorzien van vloerverwarming en plafondkoeling. 

Het duurzame en energiezuinige complex kwam tot stand door samenwerking tussen de gemeente Wester-Koggenland, Intermaris Woondiensten, installatiebedrijf J&P Schouten en Ooms Avenhorn Holding. Eerder werden al enkele kantorencomplexen, een viaduct in Rotterdam en een platform op vliegveld Woensdrecht met het systeem uitgerust. Het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van CO2 wordt hiermee met circa 50 procent gereduceerd.

Het systeem heeft ook bij tropische temperaturen – de temperatuur van het asfalt is grofweg het dubbele van de luchttemperatuur – zijn voordeel bewezen. Van Zaane: “Er zijn nog niet zo veel woningen waar koeling toegepast wordt. Van te voren hadden we wat theoretische modellen erop losgelaten, maar ook de koeling functioneert boven verwachting en is zelfs door een airco moeilijk te evenaren. Met dit systeem koelen we 7 graden onder de buitenluchttemperatuur, zonder dat het nagenoeg energie kost; bij topkoeling is dat 4 graden onder de buitenluchttemperatuur .”

Van Zaane noemt het systeem “marktrijp. Het systeem is geoptimaliseerd. We onderzoeken nu andere toepassingsmogelijkheden waaronder de kassenbouw. De asfaltcollectoren kunnen ook daar hun energiezuinige dienst bewijzen, zowel in als buiten de kas.”

Reageer op dit artikel