nieuws

Arbeidsinspectie: Controle koeltorens niet altijd goed

bouwbreed Premium

den haag – De controle van koeltorens op legionella wordt niet altijd goed gedaan door werkgevers en gebouwenbeheerders. Dat beweert de Arbeidsinspectie.

De dienst baseert zich hierbij op steekproefcontroles van de Arbeidsinspectie van vorig jaar, 2004 en 2002 naar de koelsystemen. De dienst zegt wel dat er nog nooit een legionella-uitbraak is geweest door een koeltoren.

Werkgevers en gebouwenbeheerders zijn zelf verantwoordelijk voor de koelsystemen op hun gebouw. Daar zijn richtlijnen voor. Maar werkgevers zijn niet verplicht om te controleren volgens die geldende richtlijn, zegt onderzoeker Frank Oesterholt van KIWA Water Research. “Ze mogen zelf weten hoe ze de torens onderhouden. Als het maar gebeurt.” Oesterholt deed vijf jaar geleden onderzoek naar het verband tussen koeltorens en legionella-uitbraken. Mede daardoor werd er een Beleidsregel Arbeidsomstandigheden opgesteld. Met deze richtlijn moeten werkgevers en gebouwbeheerders aantonen dat zij – door een beheers- en controleplan – alles in het werk stellen om legionella in zogenoemde natte koeltorens te voorkomen.

Aanleiding voor de controlediscussie over de koelsystemen is de legionella-uitbraak in Amsterdam. Daar hebben zich inmiddels 23 patiënten gemeld die besmet zijn met de veteranenziekte. Er is een persoon overleden door de ziekte. Het vermoeden bestaat dat de legionellabacterie, veroorzaker van de veteranenziekte, is verspreid door een koeltoren in de stad.

De brancheorganisatie voor installateurs Uneto-VNI wijst er op dat werkgevers na de installatie een beheers- en onderhoudscontract met de installatiebedrijven kunnen afsluiten. Daarmee is verzekerd dat de controle deskundig gebeurt en zijn werkgevers niet meer verantwoordelijk, aldus de organisatie. De brancheorganisatie wil nog niet pleiten voor een verplichte koeltoren-apk. Het politieke klimaat is er momenteel niet naar, aldus een medewerker. Het stoort de Uneto-VNI dat de koeltorens nog niet in kaart zijn gebracht. De Arbeidsinspectie zou niet weten hoeveel er in het land staan.

Reageer op dit artikel