nieuws

ABN-Amro ontpopt zich als hoofdaannemer

bouwbreed

den haag – ABN-Amro verwacht voor de komende twee tot drie jaar alleen al aan eigen vermogen 100 miljoen euro te investeren in nieuwe pps-projecten. De bank heeft veel interesse in pps-projecten in Nederland, maar constateert dat het aantal infraprojecten dat de Nederlandse overheid via pps aanbesteedt, achterblijft bij de Engelse en Franse markt.

“Wat ons betreft zouden we graag meer zien”, zegt directeur Bert Schoen van PPS Europa van ABN-Amro. “We zien wel een toename van pps. In de weg- en waterbouw staat er ook wel veel op de nominatie. Maar daar zien we nog te weinig van doorkomen”, aldus Schoen.

ABN-Amro heeft expertise met pps opgedaan bij projecten in Engeland, Frankrijk, Australië en Canada. In Nederland is de bank nu in de race voor drie projecten die de overheid samen met marktpartijen wil realiseren: de Tweede Coentunnel, de Kromhoutkazerne en de nieuwbouw voor de Informatie Beheer Groep. Het aanbod is niettemin nog beperkt, vindt Schoen. “Als het aanbod verder toeneemt kunnen wij ook een groter team beschikbaar maken voor de Nederlandse markt.

De eerste klus voor ABN-Amro in Nederland is binnen. De bank is onderdeel van het consortium Safire aan wie de renovatie van het dertig jaar oude ministerie van Financiën is gegund. Het gaat hierbij om een bijzondere opdracht, aangezien dit het eerste pps-project voor een gebouw van de rijksoverheid is. Het contract heeft een netto contante waarde van 175 miljoen euro.

ABN-Amro staat voor de financiering van het project en heeft een meerderheidsbelang in het consortium. In dit consortium werkt de bank samen met bouwbedrijf Strukton, de installateurs GTI en Burgers Ergon plus facilitair dienstverlener ISS.

Interessant

Voor de bouw is het pps-project waarbij de Rijksgebouwendienst als opdrachtgever voor het ministerie van Financiën dient, erg interessant, zegt projectdirecteur Gerard Versseput van Safire.

Dat zit hem vooral in de gekozen vorm, waarbij ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en facilitaire diensten in één contract is aanbesteed. “Dit een mooi voorbeeld van een contract waarbij niet alleen wordt geselecteerd op prijs maar op de combinatie prijs/kwaliteit. Dit komt vooral omdat je niet alleen te maken hebt met de bouw, maar ook met 25 jaar onderhoud en facilitaire diensten.”

Safire heeft concurrent BAM in de aanbesteding verslagen omdat het voorstel van het consortium op basis van de prijs/kwaliteit beoordeling als het economisch meest voordelige uit de bus kwam.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels