nieuws

Zwartwerk tiert welig in Zuid-Europa en België

bouwbreed Premium

brussel – Volgens het internationaal onderzoeksbureau McKinsey vertegenwoordigt het zwartwerk in Griekenland, Italië, Spanje, Portugal en België 29 tot 22 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in deze landen.

Frankrijk en Nederland scoren veel beter met respectievelijk 16 en 13 procent. Volgens het McKinsey-rapport heeft zwartwerk bijzonder slechte gevolgen voor de economie. Bedrijven die het niet zo nauw nemen met de wet, kunnen door zwartwerk concurrentieel blijven, maar bonafide bedrijven krijgen het steeds moeilijker en gaan zelfs failliet, zo zegt McKinsey. Ook voor de staatskas zijn de gevolgen van zwartwerk desastreus. Dat blijkt trouwens uit de begrotingsproblemen van de landen waar zwartwerk schering en inslag is. Zo ziet bijvoorbeeld de Belgische staat met een rijksschuld van 250 miljard euro als gevolg van het wijdverbreide zwartwerk jaarlijks 30 miljard aan inkomsten aan zijn neus voorbijgaan. Volgens Belgische cijfers doet meer dan de helft van de particulieren die een woning bouwt of renoveert, schilderwerken laat verrichten, een badkamer of keuken laat aanleggen een beroep op zwartwerkers, al dan niet van Oost-Europese oorsprong.

Reageer op dit artikel