nieuws

Zieke werknemer klaagt steenfabriek aan

bouwbreed Premium

den haag – Een oud-werknemer van steenfabriek Wolfswaard in Opheusden zegt ziek te zijn geworden van het inademen van mangaandampen. Hij klaagt de fabriek aan voor het onverantwoord gebruik van de kleurstof tijdens het fabriceren van bakstenen.

Mangaan is een rode kleurstof op metaalbasis, die wordt toegepast om bakstenen een rode kleur te geven. De oud-medewerker claimt dat hij een hersenbeschadiging en andere lichamelijke klachten heeft gekregen door het inademen van mangaandampen. En dat zou de schuld zijn van de steenfabriek, onderdeel van baksteenproducent Wienerberger. “Het bedrijf heeft de mensen nooit gewezen op de gevaren. Er waren geen afzuiginstallaties, handschoenen en mondkapjes”, zegt advocaat Martin de Witte in het Algemeen Dagblad.

De civiele procedure begon maandag met het getuigenis van twee oud-collega�s van de man. De fabriek wijst elke aansprakelijkheid van de hand. De Witte wil later ook leidinggevenden van het bedrijf horen. Het is de eerste keer dat in Nederland een bedrijf wordt aangeklaagd wegens mangaanvergiftiging.

Reageer op dit artikel