nieuws

Zeeuwse kantelweg van de baan

bouwbreed

nieuwvliet – De 800 meter lange kantelweg bij Nieuwvliet in West Zeeuws-Vlaanderen verdwijnt na de zomer. Dat hebben de vier betrokken wegbeheerders in het project Duurzaam Veilig Verkeer deze week besloten.

De kantelweg, die landelijke bekendheid kreeg, is een nieuwe snelheidsremmer die sinds 1998 wordt beproefd op de parallelweg bij Nieuwvliet, langs de provinciale weg N675.

In de kantelweg is een golving aangebracht om een gelijkmatige snelheid af te dwingen. Als voertuigen sneller rijden dan toegestaan (60 km per uur voor personenauto�s), gaan ze slingeren.

Verkeerstechnisch is de kantelweg volgens projectcoördinator H. Uitterhoeve geslaagd, maar de maatschappelijke weerstand heeft het experiment de das omgedaan. Op een andere locatie had de kantelweg wellicht meer kans van slagen gehad.

De weggebruikers zijn vooral omwonenden. Omdat eind dit het jaar ook een belangrijke aansluiting op de provinciale weg wordt opgeheven, moeten binnenkort nog meer mensen uit de buurt tegen hun zin gebruik maken van de weg. Om hen tegemoet te komen wordt de kantelweg weer in oude staat gebracht.

Voor zover de projectorganisatie bekend is heeft de kantelweg alleen op een lokale toegangsweg in het Westland navolging gekregen. Andere verkeersmaatregelen uit Duurzaam Veilig Verkeer, dat eind dit jaar afloopt, hadden meer succes, zoals de ellipsvormige rotonde voor meer doorstroming en half verharde bermen. “Die hebben geleid tot aantoonbaar minder ongevallen”, aldus Uitterhoeve.

Reageer op dit artikel