nieuws

Zalm blaast verkoop aandelen Westerscheldetunnel af

bouwbreed

den haag – Minister Zalm (financiën) ziet af van de verkoop van de aandelen van de Westerscheldetunnel. Hij heeft dat aan Gedeputeerde Staten van Zeeland laten weten, aldus zijn woordvoerder.

Het besluit van Zalm is ingegeven door een motie die Provinciale Staten van Zeeland in april hebben aangenomen om de Westerscheldetunnel niet te privatiseren. De aandelen van de tunnel zijn voor 95,4 procent in handen van het Rijk; de rest is van de provincie.

Eerder kwam Zalm met Gedeputeerde Staten van Zeeland overeen dat de Westerscheldetunnel wel zou worden verkocht. Het geld zou deels kunnen worden gebruikt om de Sluiskiltunnel te financieren onder het Kanaal van Terneuzen naar Gent. De huidige brug daar zorgt voor veel verkeersopstoppingen.

Maar de minister van Financiën constateert nu dat er voor de verkoop kennelijk geen draagvlak is in de Zeeuwse samenleving.

De tunnel bij Sluiskil is met het behoud van de aandelen in overheidshanden niet in gevaar. De Zeeuwse gedeputeerde Jacques Suurmond van Financiën vertelde dat Zalm dinsdagmiddag zei mee te willen denken over de betaling daarvan. “Dat wordt moeilijker. Hij staat niet op de rijksplanning voor 2015. Wij willen de tunnel alleen wel eerder. We zullen moeite moeten doen daarvoor de financiering rond te krijgen. Hoeveel vertraging er ontstaat, is niet in te schatten.”

Het CDA is blij dat Zalm nu afziet van de privatisering van de tunnel. “Wij proberen hem hier al twee jaar van te overtuigen”, aldus Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt. Omtzigt ziet niet in welk voordeel de hogere tol, die het gevolg zou zijn van de privatisering, de Zeeuwen zou bieden. De financiering van de Sluiskiltunnel moet volgens hem los worden gezien van de Westerscheldetunnel.

De Westerscheldetunnel werd drie jaar geleden in gebruik genomen. De bouwkosten bedroegen 750 miljoen euro. De toltermijn voor de tunnel bedraagt dertig jaar. (anp)

Reageer op dit artikel