nieuws

Wonen aan parkrand in Amsterdam-Slotermeer

bouwbreed Premium

AMSTERDAM – Ballast Nedam Bouw heeft vrijdag in Amsterdam- Slotermeer de zes stalen spanten geplaatst van het toekomstige woongebouw Parkrand. De brugconstructie verbindt op het niveau van de tiende en elfde verdieping vijf woontorens met elkaar.

De constructie is 40 meter lang, 7 meter hoog en 9 meter diep. De brugspanten vormen een bijzonder onderdeel van het door MVRDV ontworpen appartementencomplex aan de rand van het Eendrachtspark.

“Door de woontorens met elkaar te verbinden ontstaat als het ware één gebouw, dat als een enorm landhuis aan het park komt te staan”, verklaart architect Nathalie de Vries. De keuze geen losse torens te bouwen is indertijd aangedragen door buurtbewoners. Zij wilden een groot gebaar als symbool van de vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden.

Blikvanger van het gebouw wordt verder een alleen voor bewoners toegankelijk terras. Het ontwerp daarvan wordt verzorgd door Richard Hutten. Hij zorgt voor de immense potten waarin na oplevering grote bomen worden geplaatst. Van zijn hand zijn ook de kroonluchters waarmee de semi-openbare ruimte straks wordt verlicht. De binnenkant van het terras wordt bekleed met witte geglazuurde stenen, speciaal vervaardigd door de Makkumer Aardewerkfabriek.

Het Parkrandgebouw omvat ruim tweehonderd woningen, waarvan 193 in de middeldure vrije sector, een kleine 600 vierkante meter bedrijfsruimte en een parkeergarage met honderd plekken. Het complex is een van de eerste grote beleggingen van Stedenfonds Amsterdam, het gezamenlijke beleggingsfonds van Rabo Vastgoed en de Amsterdamse corporaties De Key en Het Oosten. Kortgeleden verklaarde de directeur van het Stedenfonds nog grote twijfel te hebben over het mogelijke rendement. Door de huurplannen van minister Dekker zou onvoldoende zekerheid bestaan over de hoogte van de huurprijs. Maar volgens directeur Helen van Duin van de Eerste Amsterdamse Gebiedsonderneming, de formele opdrachtgever, is dat probleem opgelost. Projecten van voor 2007 vallen buiten het nieuwe huurbeleid.

Reageer op dit artikel