nieuws

Winnaars Almere bouwen goedkoop

bouwbreed Premium

almere – Nog dit jaar gaan de eerste palen de grond in voor twaalf huizen die door de jury van de Almeerse architectuurprijsvraag zijn uitverkozen. Niet alleen architecten maar iedereen mocht deze keer meedoen; dat heeft driehonderd inzendingen opgeleverd.

De prijsuitreiking is zaterdag, op de Dag van de Architectuur. Bijzonderheid deze keer is dat het gedroomde huis tegen weinig kosten valt te bouwen. De prijsvraag heet dan ook simpelweg Eenvoud, onder het motto meer voor minder. De opdracht luidt: bouw voor maximaal 120.000 euro, exclusief btw en exclusief grondkosten, een vrijstaande woning.

Het is de vierde prijsvraag van het Comité de Fantasie, dat in de loop der jaren Almere een reeks experimentele bouwprojecten bezorgde. Er zijn twaalf kavels gereserveerd aan de noordwestkant van Almere-Stad.

Voor hun grond tellen de gelukkige twaalf elk zo�n 75.000 euro neer. Dat lijkt misschien veel maar het is een schijntje vandaag de dag. De 300 tot 400 vierkante meter grote kavels worden aangeboden voor het sociale-woningbouwtarief van ongeveer 240 euro per vierkante meter.

De inzenders vormen, zo weet woordvoerder Hugo van den Broeke van het Almeerse architectuurcentrum Casla, een gevarieerd, internationaal gezelschap. “Ze komen uit China, België, Frankrijk, Polen, Duitsland, Italië en Ghana.” Verschillenden zijn medewerker van een architectenbureaus, ook al volstaat deze keer heel nadrukkelijk elke achtergrond. Tenminste, als die geen belemmering vormt voor het maken van een uitvoerbaar ontwerp.

Onder de driehonderd enthousiastelingen bevinden zich 83 Almeerders. “De meeste kandidaten zijn jong”, weet Van den Broeke. “Ze studeren of zijn net afgestudeerd aan een bouwgerelateerde opleiding. Maar er zit bijvoorbeeld ook een jurist bij.” De vereiste lage bouwkosten hebben menigeen er volgens hem niet van weerhouden flink de fantasie te gebruiken. “Veel ontwerpen zien er bijzonder uit.”

Veel meer dan dat kan hij echter niet vertellen, de uitslag wordt immers pas zaterdag bekendgemaakt. Drie winnaars krijgen een �echte� prijs, bestaand uit een bescheiden geldbedrag. Zij maken deel uit van het selecte gezelschap van de hoogst eindigende twaalf. Die krijgen allen een aanbod hun eigen ontwerp te realiseren op een van de kavels.

In een aantal gevallen zal dat er wellicht niet van komen. Daarom houdt de jury voor de zekerheid een reservegroep met nog eens twaalf ontwerpen achter de hand. Die kan in geval van nood worden aangesproken. Dat zal voor de betrokkenen een grote verrassing zijn – een nagekomen prijsuitreiking – want hun namen worden zaterdag niet bekendgemaakt. Een scorebord met 24 plaatsen is de jury te gortig.

Reageer op dit artikel