nieuws

Wienerberger neemt proef met transport over water

bouwbreed Premium

brussel – De Groep Wienerberger doet in België als eerste proeven voor het transport van gevelstenen via de binnenscheepvaart om het vervoer over de weg te ontlasten.

Begin mei startte in samenwerking met Fema (de beroepsvereniging van bouwhandelaren), Feproma (de vereniging van producenten van bouwmaterialen) en logistieke operator Vering Shipping & Logistics een proefproject dat zowel de belangstelling als de mogelijkheden moet nagaan om verpakte bouwmaterialen per binnenschip te vervoeren. Daartoe werd het binnenschip �Sunrise� met een capaciteit van 600 ton voor twee maanden gecharterd. Van begin mei tot eind juni staat de Sunrise ter beschikking om laad- en losmanoeuvres en transporten van bouwmaterialen te testen.

Wienerberger vervoerde als eerste binnen dit project verpakte goederen met de Sunrise. 540 ton gevelstenen uit de steenbakkerij in Niel werden eerst per vrachtwagen naar de laadkaai te Willebroek vervoerd waar ze op het binnenschip geladen werden. Na anderhalve dag varen kwam de lading aan in Péruwelz en vandaar vertrok de Sunrise dan opnieuw met een lading van 510 ton gevelstenen naar de steenbakkerij in Warneton.

Intussen is ook een derde transport van 500 ton binnenmuurstenen vastgelegd. Het proefproject met de Sunrise heeft intussen al aangetoond dat vervoer van gevelstenen per binnenschip kwalitatief en logistiek een haalbare kaart is. Naar het financiële rendement moet nog nader worden gekeken. Wienerberger heeft zich als doel gesteld om in een eerste fase minstens 10 procent van het transportvolume aan stenen via het water te laten verlopen.

Reageer op dit artikel