nieuws

Voegovergang A44 breekt door materiaalmoeheid

bouwbreed

den haag – Op de A44 van Amsterdam naar Den Haag is gisterochtend een voegovergang bij de Kaagbrug over de Ringvaart gebroken. Een van de platen van de voegovergang kwam los te liggen en is vervolgens naar beneden gevallen.

De voegovergang, die in 2002 tijdens groot onderhoud aan de brug is vervangen, is drie weken geleden nog geïnspecteerd. “Toen was er echter geen enkele reden om te denken dat er iets mis was”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat Noord-Holland.

Voegovergangen gaan normaal gesproken 20 tot 25 jaar mee. Peter van der Meer, projectleider bij Hofman Sliedrecht BV dat de overgangen van de Kaagbrug heeft gemaakt, is “verrast” door de breuk in de vrij nieuwe voegovergang. Van der Meer wijt de oorzaak aan materiaalmoeheid. “De bevestigingsmiddelen waarmee de gietijzeren voegovergang aan de brug is vastgemaakt, zijn door vermoeidheid gebroken. Dit heeft te maken met de constructie van de brug. De vullingen onder het brugdek zijn van elastisch materiaal, waardoor de bevestigingsmiddelen snel kunnen slijten. Door de breuk in de bevestiging is de voegovergang los komen te liggen. Tijdens het openen van de brug viel de voegovergang naar beneden.” Het probleem is al langer bekend en speelt op meerdere plekken, volgens Van der Meer. “Er worden regelmatig inspecties uitgevoerd en eerdaags zouden aanpassingen worden uitgevoerd aan de Kaagbrug. Maar dat die voegovergang zo plotseling zou breken, was ook voor mij een verrassing.” Rijkswaterstaat wil niet reageren op de verklaring van Van der Meer. “Wij gaan een onderzoek starten naar de oorzaak van dit voorval en wachten de resultaten daarvan af. Over een maand verwachten we meer te weten”, aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Gisteravond werd een nieuwe, stalen voegovergang bevestigd.. De A44 was tot die tijd vanaf Burgerveen tot Den Haag afgesloten. Voor de zekerheid controleerde Rijkswaterstaat gisteren ook de overige voegovergangen van de Kaagbrug op mogelijke mankementen.

Reageer op dit artikel