nieuws

Verplaatsbare binnenwand goedkoper dan metal stud

bouwbreed

eindhoven – Verplaatsbare binnenwandsystemen zijn vaak goedkoper dan een in het werk afgewerkte systeemwand. Dat blijkt uit een onderzoek van een bouwkundestudent van de TU Eindhoven.

In de utiliteitsbouw bestaat het grootste deel van de markt uit vooraf afgewerkte systeemwanden, of de verplaatsbare binnenwand, en de in het werk afgewerkte systeemwand, of de metal-studwand. De Eindhovense student Jeroen van Gemert ontwikkelde, als afstudeerproject voor zijn studie Bouwkunde, een keuzemodel dat de totale kosten van beide soorten systeemwanden objectief berekent.

Daarmee kunnen gebruikers zoals gebouweigenaren, aannemers en architecten een onderbouwde keuze maken tussen de twee wandsystemen. Het keuzemodel berekent zowel de initiële als de levensloopkosten.

Uit het model van Van Gemert blijkt dat een metal-studwand alleen bij zeer hoge eisen aan geluid- en brandwering goedkoper is. De verplaatsbare binnenwand is vrijwel altijd goedkoper wanneer in de wand besparingen komen. Ook de levensloopkosten van een verplaatsbare binnenwand zijn in bijna alle gevallen lager.

“Al bij een minimale verplaatsing is de vooraf afgewerkte binnenwand goedkoper, en naarmate het aantal verplaatsingen toeneemt, kan het verschil oplopen tot 40 procent”, aldus Van Gemert.

Om het model actueel te houden, moeten de kostengegevens periodiek worden aangepast en kan het model worden uitgebreid met nieuwe variabelen. De branchegroep Nederlandse Binnenwandsysteem Fabrikanten (Nebifa) zoekt nu een kostencalculatiebureau dat het model wil gaan beheren en bijvoorbeeld via zijn website onder een breed publiek wil verspreiden.

Reageer op dit artikel