nieuws

Veertig bruggen en steigers geven Rietveldpark belangrijke functie

bouwbreed Premium

rotterdam – Een hoogspanningstracé in de nieuwe Rotterdamse Vinexwijk Nesselande wordt met behulp van veertig bruggen en steigers verandert in een park voor de wijk. Met de plaatsing van de grootste brug van 93 meter is het project nu voor driekwart af.

�Er was hier door de aanwezigheid van de hoogspanningsmasten geen woningbouw mogelijk. De gemeente Rotterdam vatte daarom het ambitieuze plan op om de talloze eilandjes in de strook te verbinden met bruggetjes, waardoor het terrein toch een belangrijke functie krijgt voor de wijk. Voor ons een hele leuke opdracht�, vertelt Steven van Schijndel, ontwerper van bureau ipv Delft, dat alle veertig oeververbindingen bedacht. Het bureau ontwierp drie brugtypes. �Eilandbruggen� zijn opgebouwd volgens een modulair systeem, stalen �langsbruggen en �dwarsbruggen� worden gebouwd volgens een constructieprincipe waarbij vier buizen aan boven- en onderzijde de kern van de brug vormen. Op de meeste plaatsen zijn telkens twee bruggen naast elkaar gelegd, één voor fietsers en één voor voetgangers.

De plattere steigers en bruggen die elders zijn toegepast zijn voorzien van een dek van houten latten en stalen roosters om honden uit het park te weren. Het Rietveldpark loopt dwars door Nesselande en is drie kilometer lang en 150 meter breed. Uit de strook, waaraan de nieuwe buurten Tuinstad, Badplaats als Waterwijk grenzen, rijst een rij grote hoogspanningsmasten op. Het park krijgt veel waterpartijen.

De eerste bruggetjes werden vorig jaar opgeleverd, recent is de grootste afgerond. Deze brug overspant de gehele breedte van het park en voert dwars over een de vele eilanden. Ipv Delft ontwierp de fiets-/voetgangersbrug als een moderne, stalen versie van de klassieke boogbrug. De licht naar binnen gebogen balusters zijn gevuld met rvs spankabels en hebben om de 16 meter een lichtmast. De brug heeft drie tussensteunpunten en een kleine �zijspan�-brug aan de westzijde, die toegang biedt tot de eilanden. Wandelaars kunnen ook onder de grote brug doorlopen.

Het planten- en waterrijke park krijgt behalve een recreatieve functie ook een rol bij de zuivering van oppervlaktewater en als waterbuffer. Op een van de eilanden ligt het laatste metrostation van de Nesselandelijn.

De laatste serie bruggen wordt dit najaar gerealiseerd. De bouw van vijf stalen eilandbruggen, twee stalen vlonders, vier stalen langsbruggen en twee stalen dwarsbruggen wordt op 11 juli aanbesteed.

Reageer op dit artikel