nieuws

Veel loonstrookjes in de bouw kloppen niet

bouwbreed

rotterdam – Zes op de tien loonstrookjes in de bouw kloppen niet. Dat is naar voren gekomen tijdens een controle van vakbond FNV Bouw, die in Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant in totaal zeshonderd loonstrookjes onderzocht. De bond noemt het een “uitstekende prestatie” dat 40 procent wel helemaal in orde bleek. “Dat er met 60 procent […]

rotterdam – Zes op de tien loonstrookjes in de bouw kloppen niet. Dat is naar voren gekomen tijdens een controle van vakbond FNV Bouw, die in Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant in totaal zeshonderd loonstrookjes onderzocht.

De bond noemt het een “uitstekende prestatie” dat 40 procent wel helemaal in orde bleek. “Dat er met 60 procent iets mis was, viel min of meer te verwachten door het grote aantal wijzigingen in premies en in de bouw-cao.”

Bij de fouten ging het vaak om misverstanden over de premies voor ww en pensioen. Maar het lastigste bleek de invoering van het tijdspaarfonds, dat volgens cao-afspraken de oude vakantiebon vervangt. “Daarom telt 2006 in de bouw 260 loondagen; in 2005 waren dat er 230. Zoiets is wennen”, aldus regiobestuurder Hans Crombeen.

Gebleken is ook dat 10 procent van de bedrijven de eerste week van januari niet doorbetaalde. Door de overgang van de vakantiebon naar het tijdspaarfonds moet dat alsnog.

Bouwvakkers kunnen tegenwoordig kiezen tussen een hoge storting in het tijdspaarfonds en een lager loon of een lagere storting en een hoger loon. Zeeuwen en Brabanders blijken massaal te kiezen voor een hoger spaarbedrag in het fonds. Rijnmonders en Alblasserwaarders daarentegen hebben voorkeur voor een hoger loon.

Reageer op dit artikel