nieuws

Tilnorm komt voor glaszetters dichtbij

bouwbreed

gorinchem – Voor de afbouwbranche is het binnenkort afgelopen met de uitzonderingspositie binnen de Arbowet. Op 1 januari 2007 loopt het arboconvenant Afbouw en Onderhoud af, waardoor ook blokkenstellers en glaszetters moeten voldoen aan de tilnorm.

De dragende organisaties van het convenant (vakbonden, brancheorganisaties en het ministerie van Sociale Zaken) organiseerden daarom de Demo-doedag “Glas, til er niet te zwaar aan”, waarop alternatieven worden getoond voor het plaatsen en verplaatsen van glas.

Bij de stand van constructiebedrijf Muyen kijken tientallen glaszetters geboeid naar een demonstratie van de Gevelridder, een mechanische takel die gebruikt kan worden om glas langs een gevel omhoog te tillen. Muyen doet de laatste tijd goede zaken: veel glaszetters moeten alternatieven verzinnen om het steeds zwaardere glas in de sponningen te zetten. “Het wordt straks een groot probleem. We mogen niet meer dan 50 kilo tillen met twee mensen, en 25 kilo de man. Een klein ruitje isolatieglas haalt dat al makkelijk”, zegt een van de toeschouwers.

Piet Ridder, de uitvinder van de takel, stelt ze gerust. “Het is een relatief goedkoop apparaat. En het kan veel opleveren. Straks zijn er minder mensen nodig om de klus te klaren”.

Veel van de toeschouwers begrijpen dat er regels moeten komen, maar die tilnorm is wel erg restrictief. “Zo�n apparaat is mooi, maar niet te gebruiken als je een ruit moet vervangen in een achtertuin, of als je het glas eerst nog door andere tuinen moet tillen. Hoe moet ik dat straks doen”?

De tilnorm bestaat voor de bouw al langer, maar het convenant gaf de afbouwbranche een paar jaar de tijd om zich aan die normen aan te passen. Veel bedrijven waren tot voor kort nog niet op de hoogte van de nieuwe regels, maar voor 1 januari moeten alle werkgevers geïnformeerd zijn.

Voorlichten

Aanpassing aan de normen is voor veel bedrijven niet makkelijk, erkent Rob Veraart, voorzitter van de branchecommissie in het Arboconvenant. Reden te meer om de branche uitgebreid voor te lichten over de veranderende regels, en om ze op alternatieven te wijzen. “Er zijn nu zoveel mogelijkheden waarop het werk lichter gemaakt kan worden. Veel van de oplossingen bestaan al langer, maar sommige bedrijven moeten wakker- geschud worden. Voor de extra kosten hoeven de meeste bedrijven helemaal niet bang te zijn. Door het gebruik van hulpmiddelen zijn er netto vaak veel minder handen nodig. Dat kan op jaarbasis fors in de kosten schelen.”

Reageer op dit artikel