nieuws

Surinamers kraken massaal woningen

bouwbreed

paramaribo – De enorme woningnood in Suriname heeft ertoe geleid dat steeds meer huizen worden gekraakt.

Alleen al meer dan 350 van de 679 woningen die door de overheid zijn gebouwd, zijn nog voordat ze gereed waren betrokken door illegale bewoners, die al jaren wanhopig en tevergeefs op zoek waren naar onderdak.

De Surinaamse regering is nu vast van plan de krakers te verwijderen, maar geeft toe niet te weten hoe dat op korte termijn kan gebeuren. Grootste probleem is dat ondanks het feit dat ruim 30.000 woningzoekenden geregistreerd staan, de rechtmatige toewijzing een struikelblok vormt. Huizen die door de overheid zijn gebouwd, worden doorgaans verdeeld onder politieke sympathisanten en vrienden, maar de regeringspartijen ruziën al jaren met elkaar over wie hoeveel woningen mag weggeven. Daarnaast zijn honderden huizen van particuliere eigenaren gekraakt. De bezitters wonen veelal in Nederland en de Surinaamse wet biedt nauwelijks mogelijkheden om de krakers eruit te zetten. Zo�n juridische procedure kost handenvol geld en neemt niet zelden minimaal vier jaar in beslag.

De overheid is echter niet van plan de particuliere huiseigenaren een handje te helpen. Volgens minister H. Setrowidjojo van Volkshuisvesting ligt de verantwoordelijkheid voor de oplossing van de problemen bij de eigenaren zelf.

Reageer op dit artikel