nieuws

Servatius andermaal met VROM in de clinch

bouwbreed

maastricht – Woningbouwcorporatie Servatius heeft het opnieuw met het ministerie van Volkshuisvesting (VROM) aan de stok. De sociale huisvester wil een sporthal en commerciële ruimtes bouwen voor de Universiteit Maastricht, maar de minister vindt dit niet tot de kerntaken van Servatius behoren.

Volgens Servatius zijn de bedachte sporthal en commerciële ruimtes een belangrijke aanvulling op de leefomgeving van de studenten die op de campus wonen. Zo zijn de kantoren bestemd voor ondernemende studenten die na hun studie een bedrijf willen starten.

“Wij spelen in op de nieuwe regeling die begin volgend jaar door de Kamer wordt behandeld “, verdedigt directeur Leks Verzijlbergh van Servatius zich tegen de kritiek van VROM. Het ministerie werkt momenteel aan een wetsvoorstel dat corporaties toestaat om naast woningen ook scholen, zorgcentra of ander maatschappelijk vastgoed te bouwen.

Servatius en minister Dekker van VROM vlogen elkaar eerder in de haren over de woningen die de corporatie in het Belgische Luik heeft gebouwd. Volgens de bewindsvrouw mogen corporaties niet in het buitenland actief zijn. De rechter, die op de vrijheid van kapitaal binnen de Europese grenzen wijst, stelde Servatius onlangs in gelijk.

Servatius heeft de definitieve plannen van de campus in Maastricht gisteren tijdens een bezoek van koningin Beatrix aan de Belgische stad Luik bekendgemaakt. De architect Santiago Calatrava van de campus leidde het staatshoofd daar rond in het station dat hij in Luik voor de hoge snelheidstrein heeft ontworpen.

Het Campusplan was lange tijd onzeker omdat het ontwerp te duur dreigde te worden. Na overleg met de architect is het plan aangepast en blijven de kosten nu beperkt tot 120 miljoen euro. Servatius wil in het voorjaar van 2007 met de bouw beginnen. Uiterlijk 1 augustus 2009 is de oplevering gepland.

In 1999 heeft Servatius op uitnodiging van de Universiteit Maastricht het initiatief genomen om een plan voor studentenhuisvesting en bijbehorende voorzieningen op te zetten. Servatius heeft gekozen voor een integraal plan van wonen, werken en sporten. De Universiteit Maastricht wil met de Campus onder andere buitenlandse masterstudenten trekken.

Reageer op dit artikel