nieuws

Rotterdam behaaglijk met eigen restwarmte

bouwbreed

den haag – Warmtebedrijf NV ondertekent vandaag met Afvalverwerking Rijnmond (AVR) een contract voor de levering van industriële restwarmte. Ruim 9000 woningen in Rotterdam-Zuid en Hoogvliet zullen daar in september volgend jaar van profiteren.

Het Warmtebedrijf is een gezamenlijk initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam, de provincie Zuid-Holland, wooncorporatie Woonbron en de gemeente Rotterdam. Het bedrijf is vorig jaar opgericht met geld afkomstig van subsidies, bijdragen van de ministeries van VROM en EZ. De drie aandeelhouders (provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam) hebben eigen vermogen in het bedrijf gestoken. Directeur Paul Greuter van Warmtebedrijf NV sluit niet uit dat andere partijen zich als aandeelhouder bij de naamloze vennootschap aansluiten.

Doel van het stadsverwarmingsproject is de tot nu toe onbenutte warmte die bij bedrijven in het havengebied vrijkomt, in te zetten voor gebouwen in de omliggende deelgemeenten, verwarming van onder andere woonwijken, winkelcentra, bedrijven en zwembaden.

Elektriciteit

In de huidige installatie van AVR aan de Brielselaan in Rotterdam, nabij de Maastunnel, wordt huishoudelijk afval verbrand. De daarbij vrijkomende warmte wordt omgezet in elektriciteit waarvan zo�n 50.000 huishoudens van stroom worden voorzien. Dat is een groot deel van Rotterdam-Zuid. Vanaf volgend jaar komen daar dus 9000 huishoudens bij.

Voor de warmtelevering in Rotterdam-Zuid en Hoogvliet wordt een nieuw warmtenet ten zuiden van de Maas aangelegd. Vorig jaar november is daarvoor de eerste buis gelegd in Rotterdam-Charlois. Het nieuwe warmtenet wordt aangesloten op het reeds bestaande Rotterdamse warmtenet ten noorden van de Maas.

Behalve AVR komen meer bedrijven in aanmerking voor levering van warmte aan het Warmtebedrijf. Te denken valt aan Shell-Nederland, Nuon, Eneco Energie, E.on en ROM-Rijnmond. Vanaf december 2008 zal ook Shell warmte aan het Rotterdamse warmtenet leveren, waarbij nog eens 41.000 huishoudens van warmte kunnen worden voorzien. Greuter zegt dat ook gedacht wordt aan restwarmte van – oudere – energiecentrales die zelf niet de restwarmte uit het verbrandingsproces kunnen terugwinnen.

Met het hergebruik van restwarmte uit de industrie in het Rijnmondgebied kan jaarlijks ruim 1 miljard kubieke meter aardgas worden bespaard. Dat is 1/40ste deel van het aardgasgebruik in Nederland. Het hergebruik van industriële restwarmte zal ook voor de eindgebruikers lagere energierekeningen opleveren dan bij gebruik van de eigen cv-ketel.

Reageer op dit artikel